Tarihin en büyük deniz kazası olan Titanik'in batışının 100. yılı için, Kanada'nın Nova Scotia eyaletinin başkenti Halifax'ta anma etkinliği düzenlenecek.

Nova Scotia eyalet hükümetinden yapılan açıklamada, 15 Nisan 1912'de batan Titanik'te hayatını kaybedenlerin yakınlarını ve 100. yıl etkinliklerini izlemek üzere gelecek olanları ağırlamak için bir program hazırlandığı belirtildi.

Nova Scotia Turizm Bakanı Percy Paris, Titanik kurbanlarını anmak için 14 Nisan akşamı şehir merkezinde mum yakacaklarını ve geminin battığı 15 Nisan günü de her dinden katılacak dinadamları ile tören düzenleyeceklerini bildirdi. Etkinliklerin, bölge kültürünü dünyaya tanıtmak için eşsiz bir fırsat olacağını kaydeden Bakan Paris, dini törenin ardından misafirleri ve şehir sakinleri ile birlikte geçit töreni düzenleneceğini açıkladı.

Bakan Percy Paris, Halifax'taki mezarlıklarda 150'den fazla Titanik kurbanının yattığını ve bunların mezarlarının da ziyaret edileceğini ifade etti.

İrlanda'nın Belfast tersanelerinde inşa edilen Titanik, toplam 2224 yolcu ve mürettebat ile İngiltere'nin Southhampton Limanı'ndan 10 Nisan 1912 günü ayrıldıktan sonra, 15 Nisan 1912 geceyarısı Kanada'nın New Foundland-Labrador eyaleti açıklarında buzdağına çarparak batmıştı. Gemiden 710 kişi sağ kurtulurken, çoğunluğu buzlu sularda donan 1514 kişi yaşamını yitirmişti.