K. T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Başkanı Hürrem Tulga ve oda yetkililerinden oluşan bir heyet yeni yasa çalışmaları ve Çıraklık Okulu ile ilgili yürütülen çalışmalar konusunda bilgi vermek üzere Kamu-Sen, Hür-İş ve KTAMS’ı ziyaret etti.

KTEZO’dan yapılan açıklamaya göre, KTEZO Başkanı Hürrem Tulga, sendikaları ziyarette, odanın kayıt dışılıkla mücadele, Çıraklık Okulu sayesinde piyasaya teknik eleman yetiştirme, KTEZO Yardımlaşma ve Teminat Kooperatifi ile esnaf ve zanaatkara düşük faizli kredi sağlama gibi konularda önemli çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Tulga, KTEZO’nun örgütlülüğünün daha da güçlendiğini, farklı sektörden esnafların birlikler kurarak örgütlenmeye devam ettiğine işaret ederek, oda ve birliklerin işbirliği içerisinde çalışmalarını yürütmek ve koordinasyonu sağlamak amacıyla KTEZO (Değişiklik) Yasası’nın da Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na sunulduğunu belirtti.

Tulga, Milli Eğitim Bakanlığı ile Esnaf ve Zanaatkarlar Odası işbirliğinde 400’ü aşkın öğrencinin Çıraklık Okulu’nda eğitim gördüğünü kaydetti. Önümüzdeki yıl öğrenci sayısının kat ve kat artacağına işaret eden Tulga, burada yetişen çıraklara istihdam olanağı sağlandığını söyledi.

LATİFOĞLU

Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu, Tulga ve beraberindeki kabulde yaptığı konuşmada, teknik eleman yetiştirilmesinde böylesine önemli bir adım atan odaya destek olunması ve bu eğitim sisteminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Eğitime ayrılan oranın artırılması gerektiğini kaydeden Latifoğlu, Çıraklık Okulu ile teknik eleman ihtiyacının karşılandığını ve böylece yurt dışından işgücüne ihtiyaç kalmadığını söyledi. Latifoğlu, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın sürdürdüğü bu çalışmaların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Latifoğlu, yeni hazırlanan ve meclisten geçirilmek istenen yasa taslağında, dıştan gelecek sermayenin, herhangi bir standart aranmadan esnaf olarak kabul edilmesinin üzücü bir durum olduğunu belirtti.

Yakup Latifoğlu, verdiği kavgada KTEZO’nun yanında olduklarını söyledi.

ÖZKARDAŞ

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş ise, Çıraklık Okulu’nun ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını kaydetti. Özkardaş, burada yetiştirilen çırakların piyasanın işgücü ihtiyacını karşıladığını belirtti.

Özkardaş, Çıraklık Okulu’na imkanları dahilinde gerekli destek ve katkıyı yapmaya hazır olduklarını ifade ederek, yeni yasa girişimleriyle odanın yok edilmeye çalışılmasının karşısında olduklarını ve verilen mücadelede KTEZO’nun yanında olduklarını söyledi.

KAPTAN

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da, yeni yasa çalışmasının, federasyon çatısı altında KTEZO’yu bölmeye yönelik bir girişim olduğunu savundu.

Kaptan, “Bu hazırlanan taslak yasa bize gösteriyor ki, sadece kurumsal olanların elden çıkarılmasına dönük bir girişim değil, toplumu kamplara bölerek, ‘ne kadar bölersen, o kadar kolay yok edip, yerine benim gibi düşüneni ve davrananı getirebilirim’ mantığı hakim” diye konuştu.

Kaptan, Çıraklık Okulu konusunda ise verilen eğitimin çok önemli olduğunu ve okula destek olmaya hazır olduklarını belirtti.