ODA: “ESNAF, GAZİMAĞUSA SURİÇİ’NE İLGİ BEKLİYOR... YETKİLİLER ESNAFIN SESİNİ DUYSUN”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Gazimağusa Suriçi esnafı ile bir araya gelerek, Suriçi esnafının sorunlarını dinledi ve sorunların çözüm yolları hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Odadan verilen bilgiye göre, esnaf, Gazimağusa Suriçi’nin gün geçtikçe kötüye doğru gittiğini, Suriçi bölgesinin daha fazla ilgi görmeyi hak ettiğini belirterek, Suriçinin restorasyonunun yapılması, bina ve dükkanların görünümünün, Gazimağusa Suriçi tarihi dokusuyla uyumlu olması gerektiğini kaydetti.

Suriçine yerli halkın uğramadığını, turistlerin ise otobüslerle Suriçinin aşağı kısmında bir yere indirildiğini ve yukarı kısmı gezip görme imkanı bulamadıklarını anlatan esnaf, bu konuda önlem alınması gerektiğini ve Suriçine gelen turist sayısının artırılması için ilgili kesimlerle çalışma yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Suriçinde butik pansiyonculuğa önem verilmesi gerektiğini ifade eden esnaf, butik pansiyonculuk sayesinde Suriçi bölgesine bir canlılık ve hareketlilik gelebileceğine işaret etti.

Toplantıda, Suriçi’ne daha çok önem verilerek, bu bölgenin cazibe merkezi haline getirilebileceğini, Gazimağusa Belediyesi’nin de Suriçine daha çok önem vermesi gerektiğini, bu sorunlara en kısa zamanda çözüm bulunmadığı takdirde esnafın ayakta kalacak gücünün kalmadığına dikkat çekildi.

Yeni açılacak büyük marketlerden dolayı esnafın büyük sıkıntı yaşayacağını belirten Suriçi esnafı, marketlerin kapanış saatlerinin düzenlenmesi gerektiği üzerinde durdu.

Derinya kapısının açılması talebini de dile getiren Suriçi esnafı, kapının açılmasıyla Güney Kıbrıs’tan turist akışının artacağını çünkü şu anda var olan iki buçuk mil sınır kapısından turistlerin kuzeye gelebilmesi için çok fazla mesafe kat etmesi gerektiğini, bu durumun da turistlerin KKTC’ye gelirken büyük sıkıntı yaşamalarına neden olduğu ifade etti.

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga da, toplantıda Suriçi esnafının büyük sıkıntıları olduğunu, bu sıkıntıların en kısa zamanda aşılması için Suriçi esnafıyla işbirliği içerisinde gereken çalışmaları yürüteceklerini belirterek, yetkilileri Suriçi esnafının sesini duymaya çağırdı.