İlk Mısır tapınaklara M.Ö. 4000’li yıllarda inşa edilmişti. Son Mısır tapınağı ise Philae’de bulunan ve M.S. 6. yüzyılda son kez kullanılan bir yapıdır. Bu nedenle Mısır tapınakları zaman içerisinde pek çok değişikliğe uğramıştır.

Medinet Habu

Luksor şehrinin batı kıyısında bulunan Medinet Habu, Karnak tapınağından sonra en iyi korunan ve en büyük tapınak kompleksidir. Firavunlardan Hatshepsut ve Tutmosis III bu tapınağı Amun’a ithafen inşa ettirmiştir. Ramses III ise Medinet Habu’nun en büyük tanıtı olan kendi mezar tapınağını da buraya inşa ettirdi. Bu iki yapı daha sonraları Ramses III tarafından geniş bir duvar ile çevrelenerek birleştirildi.

Kom Ombo Tapınağı

Nil nehrine yukarıdan bakan bir kum tepesi üzerinde kurulmuş olan Kom Ombo Tapınağı, Ptolemaic Hanedanlığı zamanında kurulmuştur. İnşasına Ptolemy VI Philometor tarafından M.Ö. 2. yüzyılda başlanmıştır.Tapınakta aslında her şey 2 kopya olacak şekilde görülmektedir.

Memnon Heykelleri

M.Ö. 1350 yılında inşa edilen Memnon Heykelleri Firavun Amenhotep III’ü resmeden 2 dev heykeldir. Heykellerin asıl görevi Amenhotep Tapınağı’nı ölüm öncesinde ve sonrasında korumaktır. Her iki heykelin de özellikle baş kısımları büyük zarar görmüştür.

Philae Tapınağı

Philae Adası, Tanrıça Isis’in yönetim merkeziydi. Adadaki ilk tapınak 30. hanedana mensup yerel firavunlar tarafından inşa edilmiştir. Tapınağın inşası Yunan Ptolemaic hanedanlığı ve Romalı yöneticiler tarafından sürdürülmüştür. 1960 yılında adadaki tapınak ve diğer anıtlar UNESCO tarafından Agilika adasına taşınmıştır. Aswan Barajı inşası nedeniyle Nil’in yükselmesi adanın sular altında kalmasına yol açmıştır. Günümüzde Philae adası Nasser Gölü’nün derinliklerindedir.

Edfu Tapınağı

Edfu Tapınağı, şahin tanrı Horus’a adanmıştır ve Karnak’tan sonraki en büyük ve en iyi korunmuş tapınaklardan biridir.Tapınağın inşasına M.Ö 237 yılında Ptolemy III zamanında başlanmıştır ve 2 yüzyıl sonra Ptolemy XII(Kleopatra’nın babası) döneminde M.Ö. 57 yılında tamamlanmıştır. Bu tapınakta eski Mısır geleneksel bölümlerinin yanı sıra Doğum Evi gibi Yunan kültürüne ait bölümler de bulunur.

Seti I Tapınağı

Firavun Seti I için Nil’in batı kıyısında Abydos’ta inşa edilmiştir. Bu tapınağın yapımına Seti’nin hükümdarlığının son dönemlerinde başlanmış ve büyük firavun Ramses tarafından babasının ölümü üzerine M.Ö. 1279 yılında tamamlanmıştır.

Hatshepsut Tapınağı

Mısır’ı M.Ö. 1479-1458 yılları arasında yöneten Hatshepsut Tapınağı Nil’in batı kıyısında inşa edilmiştir. Kolonlu bir yapı olan tapınak kraliyet mimarı Senemut tarafından tasarlanmıştır. Tapınak 3 set şeklinde dik bir yamaca inşa edilmiştir. Her bir set 30 metre yüksekliğe ulaşmaktadır.

Luksor Tapınağı

Luksor Tapınağı, M.Ö. 1400 yıllarında tarihi Thebes şehrinde Yeni Krallık döneminde Nil nehrinin doğu kıyısına inşa edilmiştir. Tapınak Amun, Mut ve Chons olmak üzere 3 Mısır tanrısına atfedilmiştir. Bu tapınak Thebes’in en önemli festivali olan Opet’e ev sahipliği yapıyordu. Yıllık olarak düzenlenen bu festival esnasında bu 3 tanrının heykelleri, Karnak’ta bulunan Amun Tapınağı’ndan Luksor’a sfenksli yoldan geçilerek götürülmektedir. Günümüzde Luksor pek çok cruise yolculuğunun başlangıç veya bitiş noktası olan önemli bir tatil merkezidir.

Abu Simbel

İkiz Abu Simbel Tapınakları, M.Ö. 13.. yüzyılda Büyük Ramses tarafından daha oyularak inşa ettirilmiştir. Tapınaklar kendisinin ve eşi Nefertari’nin sonsuz anıtları olarak tasarlanmıştır. Abu Simbel Mısır turlarının vazgeçilmez bir bölümünü oluşturur.

Karnak

Hasar görmüş olmasına rağmen Mısır turlarının en önemli kısmı Karnak Tapınağı’na yapılan ziyaretlerdir. Dünyadaki en büyük tarihi dini alan olan Karnak, Mısırlı pek çok jenerasyonun başarılarına ev sahipli yapmaktadır. Karnak Tapınağı aslında 3 temel Mısır tapınağını bünyesinde barındırır. Karnak Tapınağı’nın inşası için bin yıl harcanmıştır. Ancak işin büyük bölümü Yeni Krallık dönemine ait firavunlar zamanında yapılmıştır. Karnak Tapınağı’nın en gösterişli bölümü 134 dev kolonun 16 sıra halinde düzenlendiği Hipostil Salonu’dur.