Londra'daki büyükelçiliğinde Wikileaks kurucusu Julian Assange'ı koruma altına alan Ekvador, Suriye lideri Beşar Esad'a da açık kapı bıraktı. Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, “Suriye lideri bize başvurursa, ona ülkemizde sığınma hakkı verilmesini değerlendirmeye hazırız” dedi.

Brezilya gazetesi Folha de Sao Paulo'ya konuşan Correa, “Biz Suriye lideri Beşar Esad’ın insani haklarına saygı göstermeye hazırız. Kendisi bize ülkemize gelme konusunda istek beyan ederse başvurusunun en kısa zamanda ve büyük olasılıkla olumlu sonuçlandırılacağını söyleyebilirim. Biz Esad’a Suriye yöneticisi olarak değil, tüm benzer vakalarda olduğu gibi yardıma muhtaç bir insan olarak yaklaşmaya hazırız” dedi.

Esad’ın yakın gelecekte Ekvador’a sığınabileceği söylentileri daha önce de gündeme gelmiş, hatta Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad'ın geçtiğimiz hafta Ekvador'un başkenti Quito’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında bu konunun gündeme geldiği iddia edilmişti. Ancak bu iddialar Ekvadorlu yetkililerce yalanlanmıştı.

Suriye liderinin Rusya'ya sığınabileceği söylentileri ise Moskova tarafından sert bir dille reddedilirken, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Esad'ı Rusya'da kimse beklemiyor" açıklamasında bulunmuştu.