Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İsrail-Güney Kıbrıs ilişkisinin “düşmanımın düşmanı benim dostumdur” mantığına dayandığını vurgulayarak, Türkiye ile ilişkilerinin bozulmasının ardından, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın İsrail’e yanaştığını söyledi.

Eroğlu “Bu ilişkiler biraz da Türkiye’ye karşı bir tavır alma pozisyonudur diye düşünüyorum. Ama tabi ki devletler arasında bu gibi gidiş gelişlerin olması doğaldır. İnşallah Doğu Akdeniz’in ısınmasına nerden olan hareketler içerisine girmezler” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, katıldığı bir açılışta sorulan soru üzerine yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’nun Güney Kıbrıs ziyaretini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney Kıbrıs İsrail’in dostluğunun Orta Doğu’da yeni düşmanlıklara ve yeni çatışmalara vesile olmamasını temenni ettiklerini belirtti.

Rum tarafının İsrail ile ilişkileri kendi lehine çevirmek için uğraştığını vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:

“Güney Kıbrıs İsrail üzerinden ABD ile ilişki kurmak istiyor. İsrail’de tabi ki buralara inme amacı ile Rum tarafını kullanacaktır ama, burada karlı çıkacak kimdir bunun tartışmasına girmeden önce, benim düşüncem İsrail üzerinden ABD ile ilgili bazı bağlantılar kurmak düşüncesindedir Rum tarafı.”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, İsrail karasularında da gaz ve petrol olduğunun altını çizerek, bu işbirliğinin geliştirilerek, belki de İsrail’in Kıbrıs’ta bir üst kurma noktasına kadar gidebileceğini ve o zaman da tehlikenin ortaya çıkacağını kaydetti.

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak kendi kara sularımızda ve kara topraklarımızda arama yapmaya devam edeceğiz” diyen Eroğlu, KKTC’de yakında kazıya başlanacağını söyledi.