Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hükümetin tepkileri dikkate alarak, petrol dolum tesisiyle ilgili kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Yatırım olmadan kalkınmanın olmayacağını ancak KKTC’de hizmet sektörünün ön plana çıkarıldığını ve buna göre strateji geliştirmek gerektiğini kaydeden Eroğlu, “Yatırım demek, istihdam demek ama her şeyi sadece istihdama bağlayarak, yatırım kabul etmeniz mümkün değil. Yatırımların yaratacağı yan etkiler, ileride yaratacağı komplikasyonlar de dikkate alınmalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Petrol Dolum Tesisine Hayır İnsiyatifi ve K.T. Tabipleri Birliği heyetiyle görüştü.

“GÖRÜŞLERİMİ BAŞBAKAN VE TURİZM BAKANIYLA PAYLAŞTIM”

Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, demokratik kurum ve kuruluşların kendi görüşlerini ortaya koyma hakkına sahip olduğunu belirterek, herkesin olduğu gibi, kendisinin de bir görüşü olduğunu söyledi.

Eroğlu, konuyla ilgili görüşlerini başbakan ilettiğini, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na yolladığı yazıyla da bölgedeki eski medeniyet kalıntıları olabileceği görüşünü yolladığını belirtti.

Siyasi partilerin de gerek seçim bildirgeleriyle, gerekse güven oyu alma gayreti içindeyken hükümet programlarıyla var olduğunu kaydeden Eroğlu, “Bazı konular hükümet programında yoksa, tartışılması, vatandaşların görüşlerinin alınması ön sıralara gelir” dedi.

“HÜKÜMET YENİ BİR TAVIR ALMA DÜŞÜNCESİNDE”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, hükümetin bu konuda yeni bir tavır alma düşüncesi içinde olduğunu belirterek, “Çünkü bu denli büyük tepki karşısında, hükümetin oturup bir daha kararını değerlendirmesi gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı olarak görüş ve düşüncelerini hükümet edenlerle paylaştığını kaydeden Eroğlu, bazı durumlarda sorarlarsa, bazı durumlarda ise toplumdan gelen reaksiyonları dikkate alarak, sorulmadan görüşlerini ortaya koyduğunu belirtti. Eroğlu, bu konuda da görüş ve düşüncelerini başbakan ile paylaştığını ve hükümetin bu kararını tekrar değerlendirmekte olduğu yönünde mesajlar aldığını söyledi.

Eroğlu, toplumsal birliği bozmadan bazı eylemlerin olmasında yarar olduğunu kaydetti. Eroğlu, “Bu konuda pek çok söylentiler yapılmıştır. Birçok çeşitli şekillerde eylemler sergilenmiştir. Hükümetin herhalde bu toplumsal hareketlenmeye karşı bir değerlendirme noktasına gelmiş olması gerekir” dedi.

Başbakan ile salı günleri mümkün olduğunca görüşmeye çalıştığını ve bugün yine bir görüşmeleri bulunduğunu kaydeden Eroğlu, örgütlerden gelen mesajı da, kendi görüşlerini paylaştığı gibi paylaşacağını söyledi.

“HİZMET SEKTÖRLERİNİ ÖNE ÇIKARMIŞSAK, BUNA GÖRE STRATEJİ GELİŞTİRMELİ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, turizm ve eğitimin KKTC ekonomisi açısından taşıdığı öneme ve başbakanlığı döneminde söz konusu sektörlerin gelişmesi yönünde atılan adımlara değinerek, “Yatırım olmadan kalkınma olmaz. Tabii ki yatırımın da çeşitleri vardır. Biz turizm gibi hizmet sektörlerini ön plana çıkarmışsak, buna göre bir strateji geliştirmek gerekir” dedi.

Eroğlu, şöyle devam etti:

“Tabi ki hizmet sektörlerini ekonominin itici gücü olarak ilan ederken, tarımı ve hayvancılığı gözden çıkaramazsınız çünkü bu gelecek nüfusun beslenmesi gerekir. Onun için tarım da olacak, hayvancılık da olacak. Hizmet sektörlerini destekleyecek yan sektörler de olacak”

TUNCEL

Petrol Dolum Tesisine Hayır İnsiyatifi adına konuşan Ediz Tuncel ise, projenin “olumsuz ve uygunsuz taraflarını” anlatarak, yapılması halinde ise ülkeye yarardan çok vahim boyutlarda zararlar getireceğini savundu.

Bu farkındalık ve hassasiyetin tüm topluma yayıldığına işaret eden Tuncel, inisiyatifin görüşlerinin doğrudan doğruya sivil toplumun ve KKTC Meclisi’nin en az yüzde 80’nin iradesini yansıttığını öne sürdü. Tuncel, “Buna rağmen mevcut hükümet halen bu konuda toplum iradesine sahip çıkan veya hassasiyetleri gözeten bir açıklama yapmamıştır” dedi.

Tabipler Birliği adına konuşan Teksen Köroğlu  ise, bir doktor olarak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun dolum tesisleri konusunda gereken hassasiyeti göstermesini istedi.

Tuncel ile Köroğlu daha sonra Cumhurbaşkanı Eroğlu’na, Petrol Dolum Tesisine Hayır İnsiyatifi ile K.T. Tabipleri Birliği’nin petrol dolum tesisiyle ilgili hazırladığı raporları sundu.