Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının ‘AB Başkanlığı’nı devraldıktan sonra çözüm müzakerelerine devam etmeye hazır olduğuna’ ilişkin açıklamalarının, 1 Temmuz’a kadar anlaşmaya varmama ve süreci 2013’e sarkıtma niyeti olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas ile gerçekleştirdiği görüşmeden dönüşte yaptığı açıklamada, bugün mülkiyet konusunu görüşmeye devam ettiklerini söyledi. Rum Ulusal Konsey toplantısı nedeniyle gelecek hafta salı günü düşünülen toplantının perşembe gününe alındığını kaydeden Eroğlu, mülkiyet konusunu görüşmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Eroğlu, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in Kuzey Kıbrıs’ta bazı parti ve sendikalarla gerçekleştirdiği toplantı sırasında söylediklerinin bugünkü görüşmede gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, “Bu konuyu tabi ki görüştük. Bu konudaki hassasiyetimizi ortaya koyduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, görüşmeler devam ederken taraflardan birinin siyasi parti ve sendikalarıyla görüşüp, kışkırtıcı davranmayı tasvip etmelerinin mümkün olmadığını ve BM’nin öneri sunacağı yönündeki haberlerle ilgili hassasiyetlerini Downer’a ilettiklerini söyledi.

Eroğlu, “Downer taraflara öneri sunacaksa, bunu sadece bir tarafa sunamaz. Türk tarafına paket öneri sunmakla bu iş olmaz. Masada  2 taraf vardır. İki tarafın da bunu benimsemesi gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:

“Downer tek taraflı öneri veya yönetim ve güç paylaşımıyla mülkiyet konularında paket ortaya koyacaksa, bunu Rum tarafıyla da istişare etmesi lazım. Tek taraflı istişarenin doğru olmadığını, ancak 2 tarafa da öneri sunarsa bunların tartışılabileceğini ifade ettik. Rum tarafının da böyle bir davranışı benimsemesi gerekir. Aksi takdirde, tek taraflı sağırlar diyaloğu şekline döner.”

Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun “Kıbrıs Cumhuriyeti, AB Başkanlığı’nı devraldıktan sonra da çözüm müzakerelerine devam etmeye hazırdır” sözlerinin sorulması üzerine Eroğlu, bu açıklamanın, Rum tarafının bir anlaşmaya niyeti olmadığını ortaya koyması bakımından önemli olduğunu söyledi.

Eroğlu, Rum tarafının bu açıklamasının, “1 Temmuz’dan sonra görüşmelerle bir anlaşmaya varılacağını düşünmüyorum. Tarafların bu süre içinde anlaşması gerekir. AB Dönem başkanlığında anlaşma mümkün değil” yönünde mesajları bulunan BM Genel Sekreteri’ni rencide edici, saygısız açıklamalar olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri’nin Downer’i mart sonuna kadar tarafları yoğunlaştırılmış müzakerelerle anlaşmaya ve anlaşma ümidi ortaya çıkması halinde çok taraflı konferansı hayata geçirme düşüncesiyle görevlendirdiğini de hatırlattı.

Eroğlu, Güney Kıbrıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının 1 Temmuz’dan sonra daha da alevleneceği göz önünde bulundurulduğunda, o devrede de bir anlaşma olmaması ve sürecin 2013’e, hatta 2014’e sarkıtılması düşüncesi bulunduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Şimdi bütün bunları yok sayarak, ‘1 Temmuz’dan sonra da görüşmeler devam edecek’ demek, hem genel sekreterin düşüncelerine karşı olmak, hem de anlaşmama niyetinde olduğunu kamuoyuna açıklaması bakımından önemli” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu şöyle devam etti:

“Bence bu düşünceyle anlaşmaya varmak mümkün değil. Bu nedenle biz şimdi ortaya çıkan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirme gayreti içindeyiz. Rumlar da en iyi şekilde değerlendirme yönünde olumlu adımlar atarsa, bu sorunu çözmemek mümkün değildir. Çünkü her konuyu tartıştık. Biz, öneriler sunan, anlaşma isteyen tarafız. O ise konuyu 2013’e sarkıtma düşüncesinde. Demek ki anlaşma düşüncesinde olmayan Rum tarafıdır. Biz ise anlaşma arayışı içinde olduğumuzu, müzakere masasında her zaman tekrarladık, bugün de yeniden tekrarlıyoruz. Anlaşma tek taraflı olmaz.”