Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın,  Doğu Akdeniz'de bulunacak olası doğalgazın “Türkiye'ye çekilecek boru hattıyla pazarlanmasına” ilişkin demeciyle ilgili olarak, ''Hristofyas’a bu yönde görüş belirtmiştim… Türkiye yolunu görmüş olması, bunun daha ekonomik olacağını kabullenmesi tabii ki doğru, güzel bir şey'' dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bir kabulü sırasında, Rumların daha önce de gündeme getirdiği, ''çözüm olsa da olmasa da çıkarılacak doğalgazdan Kıbrıslı Türklere de pay verileceği ve doğalgazın Türkiye'ye boru hattı ile bağlanarak dağıtımı'' konusundaki değerlendirmesinin sorulması üzerine, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofas'la yaptığı görüşmelerde, ''Bir anlaşma olursa çıkaracağınız doğalgazı Lübnan veya İsrail üzerinden dolambaçlı yollardan getireceğinize, Türkiye üzerinde çok daha pratik ve maliyeti düşük bir yöntemle bunu yapabilirsiniz'' dediğini aktardı.

Hristofyas'ın, söylediği cümleyi kullanmasından memnun olduğunu ifade eden Eroğlu, ''Ama mühim olan anlaşmaya varmaktır'' dedi.

Hristofyas'ın, Türkiye basınına demecinde, “çıkarılacak doğalgazın gelirinin iki halkın menfaatine kullanılacağına” ilişkin görüşünü tekrarladığına da işaret eden Eroğlu, ''Olur mu olmaz mı onu bilemem; ama neticede biz herşeyden önce bir anlaşma arayışı içerisindeyiz'' diye konuştu.

Doğalgaz arama çalışmasını ertelemesi yönünden Hristofyas'a telkinde bulunduğunu, ama kazının başladığını anımsatan Eroğlu, KKTC'nin de sismik ve petrol araştırmaları konusunda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO() ile anlaşmalar yaptığını anlattı.

Anlaşma olmazsa, Rumların doğalgaz gelirini paylaşacağına inanmadığını da vurgulayan Eroğlu, ''Bir anlaşma olursa, bu paylaşımın gerçekleşebileceğine inanıyorum. Ama anlaşma olmazsa, bunun olacağını bugün için düşünemiyorum. O zaman tartışmalar daha büyük olabilir...” dedi.