Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakereler çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la bugün gerçekleştirdikleri görüşmenin biraz tartışmalı geçtiğini belirtti.

Rum tarafını eleştiren Eroğlu, “Eski planlardan beğendikleri yeri alıyorlar, beğenmedikleri yeri ise inkar  ediyorlar  veya reddediyorlar. Bu gibi tartışmalar bugün biraz devam etti” dedi.

Eroğlu, görüşme dönüşünde Cumhurbaşkanlığı’nda basına yaptığı açıklamada, bugünkü görüşmede, mülkiyet başlığını görüşmeye devam ettiklerini ve müzakerelerin geleceğiyle ilgili karşılıklı görüşlerini ortaya koyduklarını belirtti.

Güncel konulardan birisi olduğunu ifade ettiği nüfus sayımı konusunu da görüştüklerini kaydeden Eroğlu, sayımı, hazırlık safhasından itibaren,  BM’nin görevlendirdiği 7 nüfus uzmanının da izlediği ve  nüfus sayımının, kurallara uygun şekilde yapıldığı konusunda araştırmaları olduğunu anımsattı.

“TOPLANTI BİRAZ TARTIŞMALI GEÇTİ”

Bugünkü toplantının biraz tartışmalı geçtiğini de ifade eden Eroğlu şöyle konuştu:

“Bugünkü toplantı biraz da tartışmalı geçmiştir. Eski planlardan beğendikleri yeri alıyorlar, beğenmedikleri yeri ise inkar  ediyorlar  veya reddediyorlar. Bu gibi tartışmalar bugün biraz devam etti.

Tabii iki kesimliliğin  kalıcı olmasını kabul etmiyorlar. Geçiş döneminden sonra iki kesimlilik ortadan kalkacak şekilde öneriler yapıyorlar. Bu arada federasyon kalıcı olacak. Nüfus ¼ oranında kalıcı olacak ama iki kesimlilik kalıcı olmayacak. Biliyorsunuz BM parametrelerinden esaslı olanlardan bir tanesi de iki kesimliliktir ve Kıbrıs Türk halkının bu iki kesimlilik, iki haklılık üzerindeki ısrarı devam etmektedir. Biz de bu konuda gerekeni müzakere masasına koyduk.”

“NÜFUSUN 300 BİNDEN FAZLA OLMASININ MÜMKÜN OLMADIĞI BİR GERÇEK”

Cumhurbaşkanı Eroğlu,  nüfus sayımı konusunda gerek KKTC, gerekse Güney Kıbrıs Rum  basınında, daha büyük beklenti içinde yapılan eleştirilere de atıfta bulunarak “nüfus sayımı yapılmıştır. 300 bin civarında  bir nüfus olduğu ortaya çıkmıştır. Zaten bunun 300 binden fazla olmasının mümkün olmadığı bir gerçek” şeklinde konuştu.

Eroğlu, 2006 yılından bugüne ancak bu kadar artış olabileceğini, nüfus uzmanlarının da bu geçen süreyi değerlendirdiğinde daha büyük  bir nüfus beklentisi içinde olmadıklarını ifade ettiklerini vurguladı.

Bu nüfusun ülkede bugün var olan herkesin sayımıyla ortaya çıkan nüfus olduğuna işaret eden Eroğlu şöyle dedi:

“Bu bakımdan bu konudaki aşırı  hassasiyetlerine gerek yoktur diye konuştuk. Eğer bizim başka niyetimiz olsaydı nüfusu daha yüksek gösterebilirdik ama gerçek nüfusu bizim de, hükümet edenlerin de bilmesi gerekiyor düşüncesi içerisinde neyse odur diyecek şekilde bir nüfus sayımı yapılmıştır. Bunu da müzakere masasına bugün  detaylı bir şekilde aktarmış olduk.”