Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Hürrem Tulga başkanlığındaki Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) yeni yönetim kurulunu kabul etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu kabulde, Oda’nın genel kurulunun çok demokratik bir şekilde gerçekleştiğini belirtti ve yeni yönetim kuruluna başarılar diledi.

Temennilerinin esnafın para kazanması olduğunu ancak zaman zaman ülkelerin ekonomik sıkıntı içerisine girebildiğini belirten Eroğlu, sıkıntıların erken bir zamanda aşılmasını temenni etti.

KARŞI TARAFIN NİYETİ YOK

Kıbrıs müzakerelerine de değinen Eroğlu, “Biz bu sorunun çözümü için yoğun bir şekilde çalışıyoruz ama karşı tarafın böyle sıkıntısı yok. Dolayısıyla hem kendi halklarını anlaşmaya hazırlamıyorlar, hem de bir anlaşma olmaması için her sunduğumuz öneriyi reddedebiliyorlar” dedi.

1 Temmuz itibarıyla Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralacağından dolayı bir şey yapmanın zor olacağını, 2013’de de Güney Kıbrıs’ta başkanlık seçimlerinin yapılacağını, dolayısı ile her kesimin kendi derdi peşine düşeceğini kaydeden Eroğlu,  “Görüşmeler başladıktan sonra tespit ettiğim bir durum vardı. Bunlar zamana oynuyorlar, 2013’ün ikinci yarısına atmaya çalışıyorlar… Bunun doğru olduğunu şimdi daha net görebiliyoruz. Buna rağmen bir antlaşma olması için bastırıyoruz. Şu anda yarın anlaşma olacak diyecek bir pozisyonda olduğumuz söyleyemiyoruz. Çünkü sadece bizim arzumuzla olmaz, karşı tarafın da bu niyeti ortaya koyması gerekir” dedi.

“Kıbrıs sorunu çözümlenemedi diye iç meselelere bakmayacak değiliz” diyen Eroğlu, ülke içi sorunları asgariye indirmenin toplumu daha huzurlu yapacağını ve halkı “çözüme mahkumuz” halinden kurtarabileceğini, önemli olanın iç meseleleri çözmek olduğunu  kaydetti.

TULGA

KTEZO Başkanı Hürrem Tulga da görüşmede Cumhurbaşkanı Eroğlu’na, ülkenin sosyal ve ekonomik sorunların çözümü yönünde odanın görüşlerinin yer aldığı bir dosya verdi.

Tulga, Odanın çırak eğitiminden kayıt dışılık gibi toplumsal soruna kadar pek çok sorumluluğu yerine getirmeye çalıştığını kaydetti.

Ülke içinde ekonomik ve sosyal alanlarda ciddi bir dalgalanma yaşanmakta olduğunu,  2007’de ekonomide başlayan daralmanın esnaf ve zanaatkarlar için devam ettiğini kaydeden Tulga, sıkıntıların aşılması için daha çok diyalog ve birlikteliğe ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Tulga, “En önemlisi, kararların birlikte alınmasına ihtiyaç vardır. Bu noktada sizlere ihtiyacımız var. Daha önce olduğu gibi bugün de girişimlerinize ihtiyacımız var” dedi.

Ülkedeki sorunların nedenlerinden birinin de Kıbrıs sorunu olduğunu belirten Tulga, odanın Kıbrıs sorununun çözümü noktasında da üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi.