Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bazı dönemlerde, “devletin Güzelyurt’u gözden çıkardığına” ilişkin yorumlar yapıldığını, bunun kesinlikle doğru olmadığını vurgulayarak, bugün Güzelyurt bölgesine sahip çıkan bir halk bulunduğunu, halkın toprağına ve bölgesine sahip çıkacağını, devletin de görevini yerine getireceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Devlet Güzelyurt'unu gözden çıkaramaz” dedi.

Eroğlu, masada halkı adına müzakereleri yürüttüğünü söyleyerek, toprak konusuyla ilgili görüşlerinin öteden beri bilindiğini ve halkın bölgesine ve toprağına sahip çıkarak, gereksiz endişelere kapılmayarak, tedirgin olmaması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu dün akşam, Güzelyurt Sivil Toplum Platformu’nun daveti üzerine Cumhurbaşkanlığı’nın halkı bilgilendirme toplantısını Güzelyurt’ta gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı, Güzelyurt Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda bölge halkına müzakerelerde gelinen son durumla ilgili bilgi verdi.

Siyasi yaşamında Güzelyurt’a hep önem verdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, amaçlarının halkı müzakere süreci hakkında ilk ağızdan bilgilendirmek olduğunu kaydetti.

“Sonuçta biz bir anlaşmaya ulaşabilsek dahi bu sizlerin onayına sunulacaktır” diyen Eroğlu, son kararın Kıbrıs Türk halkına ait olduğunu vurguladı.

Bazı zamanlar, “devletin Güzelyurt’u gözden çıkardığına” ilişkin yorumlar yapıldığını belirten Eroğlu, bunun kesinlikle doğru olmadığını vurgulayarak, “Devlet Güzelyurt'unu gözden çıkaramaz” dedi.

Güzelyurt bölgesine yapılan yatırımlar hakkında bilgi de veren Cumhurbaşkanı Eroğlu, tasarlanan şekilde gelişme olmadığını, ancak daha iyi gelişmeler olacağı yönünde ümitli olduklarını söyledi.

Anavatan Türkiye’den getirilecek suya da değinen Cumhurbaşkanı, bu konuda yapılan açıklamaların net olduğunu, 7 Mart 2014’ten itibaren Anavatan Türkiye’den Kıbrıs’a su akmaya başlayacağını söyledi.

Kıbrıs Türk halkının Anavatanı’na canı yürekten bağlı olduğunu da kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Anavatan’dan gelecek suyun akmaya başlamasının ardından Güzelyurt’un yine narenciye üretiminin merkezi haline geleceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, kendisinin müzakere masasında toprak ayarlaması konusunda ortaya koyduğu ilkelerin çok net olduğunun altını çizen ve müzakere masasında olabildiğince az sayıda insanın toprak ayarlamasından etkilenmesi ve insanların ikinci veya üçüncü kez göçmen olmayacakları bir anlaşmayı istediklerine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Eroğlu, görevinin Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ı memnun etmek değil; halkının huzur ve güven içerisinde yaşayabileceği bir anlaşma sağlamak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs’ta kalıcı ve yaşayabilir bir anlaşma isteniyorsa var olan gerçekler temelinde bir anlaşma olması gerektiğini de vurguladı.