Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün liderler görüşmesinin sonuncusunu yaptıklarını, bundan sonrası için BM Genel Sekreteri’nin kararını bekleyeceklerini ve karara göre bir durum değerlendirmesi yapacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakereler çerçevesinde, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la ara bölgedeki görüşmesinden dönüşünde Cumhurbaşkanlığı’nda basına yaptığı açıklamada, bugün mülkiyet başlığını görüşmeye devam ettiklerini belirterek, liderlerin bir saat kadar süren toplantısı sonrasında özel temsilciler başkanlığındaki heyetleri, BM mülkiyet uzmanlarıyla, tekrar görüşmeleri ve ortak bir kağıt ortaya çıkarabilmeleri için toplantı yerinde bıraktıklarını kaydetti.

Eroğlu, “Değişik odalarda BM uzmanlarının mekik diplomasisiyle taraflar ortak bir kağıt ortaya çıkarmaya çalışacaklar” dedi.

Toplantının ne kadar süreceği konusunda bir şey söyleyemeyeceğini, ancak mülkiyetin geniş bir başlık olduğunu ifade eden Eroğlu, kendi önerileri olan ortak bir kağıt ortaya çıkarmak için gayret sarfedileceğini söyledi.

“LİDERLER GÖRÜŞMESİNİN SONUNCUSUNU YAPTIK…”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Downer’ın yarın, Genel Sekreter’e kısa raporunu bildireceğini, 19 Nisan’da ise New York’ta Genel Sekreter ve heyetleriyle son durum değerlendirmesi yaparak bu 4’lü veya 5’li konferansın çağrılıp çağrılmayacağı konusunda bir karar ortaya koyacağını anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle konuştu:

“Dolaylısıyla biz artık liderler görüşmesinin bugün sonuncusunu yaptığımızı açık ve net bir şekilde ortaya koyduk. Artık Genel Sekreter’in, Downer’ın raporu doğrultusunda ortaya çıkacak kararı bizim beklentimizdir. Bu karara göre bir durum değerlendirmesi yapacağız.”

BAN’A MEKTUP…

Basının sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum basınında çıkan, “Genel Sekreter’e mektup gönderdiği ve uluslararası konferansın çağrılması halinde çapraz oyu müzakere edebileceği” şeklindeki haberin sorulması üzerine, bunun bazı gazetelerde daha farklı şekilde de yazıldığını belirterek şunları kaydetti:

“HERHANGİ BİR ŞEYİ KABUL ETMİŞ DEĞİLİZ”

“Benim zaman zaman Sayın BM Genel Sekreteri’ne mektup yazmam gayet doğal, ama şunu rahatlıkla ifade etmek isterim ki, biz Türk tarafı olarak herhangi bir şeyi kabul etmiş değiliz. Ama tabi ki 4’lü veya 5’li zirve toplantısı yapılacaksa, birçok konuları müzakere etme yönünde kendileriyle hemfikir olduğumuzu ifade eden bir mektup yazdım. Müzakere etmeden bir anlaşma olup olmayacağını anlayabilmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla biz herhangi bir şeyi kabul etmiş değiliz ama 4’lü veya 5’li zirvenin çağrılması koşuluyla, her konuyu müzakere etmeye ve sonuçlandırmak için gayret sarfetmeye hazır olduğumuzu Sayın Genel Sekreter’e ilettim.”

“DOWNER’IN TARAFSIZ BİR GÖZLE RAPOR YAZACAĞINA İNANIYORUM”

Bir başka soruya karşılık, bu konunun bugünkü görüşmede gündeme gelmediğini söyleyen Eroğlu, Downer’ın raporuyla ilgili öngörüsünün sorulması üzerine ise, “Downer’ın ne yazacağını bilemem ama şu yorumu yapabilirim; bizim bugüne kadar yapmış olduğumuz hamleler, Kıbrıs Türk tarafının bir anlaşma arayışı içinde olduğunu ortaya koyan hamlelerdir. Dolayısıyla tarafsız bir gözle rapor yazacağına inanıyorum” dedi.