Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) son raporunda, Türkiye’yle ilgili öngörüler sabit tutularak, 2012’de büyümenin yüzde 3.3, 2013’te yüzde 4.6 olacağı belirtildi. OECD raporunda, eflasyon tahmininin Merkez Bankası’nın yüzde 6.5’lik hedefinin aksine yüksek tutulması dikkati çekti.

Raporda Türkiye için 2012’de enflasyon tahminini yüzde 9.2, 2013 yılı için yüzde 7.2 olarak açıkladı. İşsizlik oranının 2012 yılı için yüzde 9.5, 2013 yılı için yüzde 9.1 olacağı belirtildi. Cari açığın GSYH’ye oranının 2012’de yüzde 8.9, 2013 yılında yüzde 8.4 olarak beklendiği ifade edildi.

OECD’in hazırladığı raporda ‘Küresel kriz boyunca Türkiye’de uygulanan makroekonomik ve yapısal politikalar ülke ekonomisinin güçlenerek yeniden yükselişe geçmesinde etkili oldu. 

2010-2011 yıllarında ülkede büyüme ortalama yüzde 9 olurken iş alanları yaratma konusunda da güçlü artış oldu’ ifadesi kullanıldı. Cari açık ve enflasyon oranlarına da dikkatin çekildiği raporda, ‘2010-2011 döneminde Türkiye’de cari açığın GSYH’ye oranı yüzde 10’a yaklaşırken, tüketici fiyatları enflasyonu da yüzde 10’un üzerine yükseldi’ ifadelerine yer verildi. 2011’in ortalarından beri yavaşlayan ekonominin iç ve dış dengesizlikleri azaltmaya yardımcı olduğu belirtilen raporda, cari açığın azaltılması ve enflasyonun yüzde 5 hedefine inmesi için makroekonomik ve yapısal politikaların kullanılması gerektiği bildirilerek, ‘Bu, yaşam standartlarında uzun vadede istikrarlı gelişmelere de temel oluşturacak’ denildi. 

Raporda, ülke ekonomisinde iç ve dış talebi dengelemek, istihdamın sürdürülebilirliğini sağlamak ve gelirlerle yurt içi tasarrufların artması için dış rekabet gücünün artırılması gerektiği kaydedildi.

Merkez Bankası’nın para politikasıyla ilgili olarak ise ‘İhtiyatlı maliye politikası enflasyonu düşürmeye ve volatil sermaye akışlarıyla mücadele etmeye yönelik” ifadesi kullanıldı. 

OECD’nin raporunda, ‘Türkiye’deki makroekonomik ve yapısal politikalar ekonomiyi dengelemeye ve istikrarlı büyüme sağlamaya odaklı olmalı’ tavsiyesine yer verilirken, ülkenin enflasyon hedefine ulaşmasının önemine değinildi. 

Raporda, enflasyonu zaman içinde hedeflenen seviyeye getirmenin gerekliliğine de işaret edildi.

‘Enflasyon % 6.5’ten daha düşük çıkabilir’

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yüzde 6.5’lik enflasyon hedefi ile ilgili 26 Haziran’da olumlu sinyaller vermişti. Başçı “Petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüşler enflasyonu, büyümeyi, cari dengeyi üçünü birden olumlu etkiliyor. Bu da krizin bize bir faydası. Temmuz raporunda enflasyon tahminimizi belki aşağı yönlü revize edebiliriz. Yüzde 5’e yakın bir tahmin verebiliriz” açıklamasını yapmıştı. Erdem Başçı, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüşlerin, Türkiye’deki enflasyonu, büyümeyi ve cari dengeyi, üçünü birden olumlu yönde etkilediğini, bunun da krizin Türkiye’ye faydası olduğunu belirtmişti.