Epilepsi hastası kadın için 9 aylık hamilelik dönemi kendisi ve bebeği için riskli bir süreci ifade ediyor. Ancak uzmanlara göre epilepsi anne olmanın önünde engel teşkil etmiyor.

Epilepsisi olan ve hamile kalmak isteyen kadın, gebe kalmadan en az altı ay önce nöroloji uzmanına başvurmalı, kullandığı ilaçları etkin oldukları en az düzeye doktor kontrolünde indirmeli ve mümkünse kullanılan ilaç sayısını azaltmalı.

Bu öneriler, Nöroloji Uzmanı Dr. Bilge Çetin’e ait. Dr. Çetin ayrıca gebelik kararı verilmeden en az 3 ay önce anne adayının her gün folik asit tabletleri kullanmasının, bebekte sakatlık riskini ortadan kaldırmakta önemli olduğunu söyledi.

GEBELİĞE BAĞLI ŞİKÂYETLER ARTABİLİR
Özellikle plansız gebeliklerde, gebelik öğrenildiğinde doktora danışılmadan ilaçların kesilmesinin sık yapılan bir hata olduğunu belirten Çetin, “Böyle bir durum epilepsi nöbetlerini tetikleyerek hem anne hem de bebek için ölüm riski doğurur. Gebelikte epilepsi nöbetleri üçte bir hastada sıklaşmaktadır. Bu değişimin sebebi stres, uykusuzluk gibi nedenler, hormonal değişiklikler ve ilaçların etkisinin değişmesi olabilir. Bununla birlikte gebelikte, tedavi olan kadınların yaklaşık yüzde 60’ında nöbet görülmez. Epilepsili kadınlarda, gebelik ve doğum komplikasyonları bir derece artar. Kusma, yüksek tansiyon, gebelik toksemisi, kanamalarda artış görülebilir” dedi.

EPİLEPTİK ANNELER BEBEKLERİNİ RAHATÇA EMZİREBİLİR 
Epilepsi hastası anneden doğan bebeklerde, epilepsi oluşma riski diğer bebeklere göre biraz daha fazla. Bu bebeklerin büyüme ve gelişmelerinde bir miktar gecikme olabildiğini belirten Dr. Bilge Çetin, emzirme konusunda ise sıkıntı olmadığını vurguladı ve şunları söyledi:

“Anneler, doğumdan sonra bebeklerini rahatça emzirebilir çünkü epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu sütle bebeğe geçmesine karşın, bu bebeğe zarar vermeyecek düzeydedir. Gebelik süresince epileptik anne nörolog ve kadın-doğum uzmanı tarafından yakın şekilde izlenmelidir. İlaç kullanan epileptik annelerin normal çocuk doğurma oranı ise yaklaşık yüzde 90-95’dir.”