Gazimağusa Kaza Mahkemesi, 2010 yılında Nijerya uyruklu olan 7 yaşındaki bir kız çocuğunu bozuk para ile kandırdıktan sonra, arabasına alıp cinsel tacizde bulunmak suçundan yargıladığı Gökhan Ak isimli kişiyi dün 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Fasıl 154 Ceza Yasası altında halen hafif suçlar kapsamında bulunan suçtan Gökhan Ak’ı yargılayarak 9 ay hapse mahkum eden Yargıç Banu Soyer, yasanın öngördüğü ceza ve Yüksek Mahkeme’nin belirlediği cezalandırma prensipleri çerçevesinde sanığa verilebilecek en yüksek cezayı verdi.
29 yaşındaki Gökhan Ak’ın aldığı bu mahkumiyetin KKTC tarihinde bu tür suçlara verilen en ağır ceza olduğu öğrenildi.
Gökhan Ak’ın 2010 yılının Haziran ayında işlediği suçu kabul etmemesi üzerine geçtiğimiz yıl ocak ayında başlanan davanın duruşmaları tamamlandı ve dün Yargıç Banu Soyer kararını açıkladı.
Yargıç Banu Soyer, İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Yardımcısı Hasan Çaltılı’nın duruşmalarda dinlettiği tanıkların yeminli şahadetlerini güvenilir bulduğunu açıklarken, özellikle de cinsel tacize uğrayan küçük kızın duruşmalarda ve istintakında (çapraz sorgulama) gerçekleştirdiği sağlam duruşuna vurgu yaptı.
Sanığın verdiği yeminli şahadeti inandırıcı bulmadığını vurgulayan Banu Soyer, savunma avukatı Abdurrahman Şeref’in sunduğu iddialarını da gerçekçi bulmadı. 
Savcı Yardımcısı Hasan Çaltılı’nın ispat etme yükümlülüğünü yerine getirdiğinin altını çizen Soyer, sanığı suçlu bulup mahkum ettiğini açıkladıktan sonra, Avukat Abdurrahman Şeref’in mahkemeye aktardığı hafifletici nedenleri dinledi.
Avukat Abdurrahman Şeref, evli ve KKTC’de yerleşik olan müvekkilinin mahkemeden özür dilediğini söyledi.
Şeref, sanığın elektrik teknisyeni olduğunu, sabıkasız olduğunu, dava ile ilgili olarak 79 gün cezaevinde hükümsüz tutuklu kaldığını ve müştekiye fiziksel bir zararda bulunmadığını aktardı.
Avukat, sanığın ayrıca ailesini geçindirmekle mükellef olduğunu anlatarak mahkemeden sanığa ilk ve son kez bir şans vermesini talep etti.
Sanık avukatının hafifletici nedenlerini dinleyen Banu Soyer, sanık hakkındaki kararını açıklamak için oturuma 5 dakikalık bir ara verdi.
Aradan sonra kararını açıklayan Yargıç Soyer, sanığın suçu işleyiş tarzını göz önünde bulundurmak gerektiğini söyledi.
Yasa koyucunun bu tür suçları işleyen kişilere ön gördüğü hapis cezasının 2 yıl hapislik veya 2 TL para cezası veya her iki cezanın birlikte verilmesi şeklinde olduğunu ifade eden Soyer, sanığın müştekiyi istismar ettiğini ve bunun da çocuğun ileriki yaşamını olumsuz etkileyeceğini vurguladı.
Bu tür suçların kamu düzenine zarar verdiğinin altını çizen Yargıç Banu Soyer, Avrupa Birliği Konseyi’nin çocuklara karşı cinsel istismarda bulunan sanıkların cezalandırılması gerektirdiğini bildirdiğini de kaydetti.
Bu tarz suçların kamuoyunu oldukça rahatsız ettiğine değinen Soyer, aynı zamanda toplumun huzur ve güvenini tehdit ettiğini dile getirdi.
Bu tür suçları işleyenlere ciddi ve caydırıcı ceza verilmesi gerekliliğine vurgu yapan Banu Soyer, sanığı 9 ay hapis cezasına çarptırdığını açıkladı.



KAYNAK : KIBRIS