Emekli Dernekleri Eşgüdüm Komitesi, sağlık hizmetlerinden ücret talep edilmesini protesto etmek için bu sabah Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Poliklinik önünde eylem yaptı.

Mustafa Tolga başkanlığındaki Emekli Dernekleri Eşgüdüm Komitesi heyeti, saat 07.30’da Poliklinik önünde toplanarak açıklama yaptı ve sağlık hizmetlerinden ücret talep edilmesini protesto etti.

Emekli heyeti, daha sonra Polikliniğe girerek ücretsiz muayene talebinde bulundu.

Taleplerine olumlu yanıt almaları üzerine Mustafa Tolga açıklama yaparak, “bu sabah hastaneye talimat verilerek gönüllülük esası getirildiğini” savundu, bunun süreklilik arzetmesi gerektiğini belirtti.

Bunun takipçisi olacaklarını ve bir program dahilinde hastaneleri “denetleyeceklerini” kaydeden Tolga, bu çerçevede yarın sabah saat 07.00’de Gazimağusa Hastanesi’nde olacaklarını söyledi.

“Hükümetin hukuka uymak zorunda olduğunu öğrenmesi gerektiğini” kaydeden Tolga, vatandaşlardan da haklarına sahip çıkmalarını istedi.

Emekli Dernekleri Eşgüdüm Komitesi’nin eylemine CTP - BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu başkanlığındaki bir heyet ve Kamu - Sen destek verdi.

TOLGA

Emekli Dernekleri Eşgüdüm Komitesi adına Poliklinik önünde açıklama yapan Mustafa Tolga, “1974 ve sonrasını iyi bilenler olarak bugünkü hükümeti gelmiş geçmiş en başarısız hükümet olarak ilan ettiklerini” belirtti.

Hükümeti verdiği sözleri unutmakla suçlayan Mustafa Tolga, Eşel Mobil’in 2011 yılı için uygulanmamasının, kamudan maaş alanların satın alma gücünü yüzde 14.72 oranında azalttığını, dövizin tırmanışı ile kazançların en az yüzde 21 oranında devalüe olduğunu kaydetti.

Hükümetin bununla da kalmayıp elektrik ücretlerine yüzde 39.37 oranında zam yaptığını ve ehliyet, kimlik gibi harçlara artış getirdiğini söyleyen Tolga, bu uygulamalarla maaşlı kesimin satın alma gücünün en az yüzde 40 oranında geriletildiğini ifade etti.

“Tutarsız” olarak değerlendirdiği hükümet icraatlarını sıralayan Tolga, hükümeti sağlık hizmetlerini artışlı olarak yürürlüğe koymakla suçlayıp bunu eleştirdi.

“Yasal olmayan bu uygulamaya kılıf arayan hükümet, bir biri ile çelişen açıklamalarla kendini gülünç duruma düşürmektedir” diyen Tolga, yaşları nedeniyle büyük bölümü kalp, şeker ve tansiyon hastası olan üyelerini yakından ilgilendiren bu uygulamayı sineye çekmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

“Talep edilen ücret yasal değildir. Bu nedenle de ödemeyeceğiz” ifadesini kullanan Tolga, “Talep; ücret değil de katkı ise son bir yılda maaşlarımızın yüzde 40 erimiş olması maaşlı kesimin yapabileceği en büyük katkıdır. Bundan ötesini talep etmek her türlü insaf ve vicdan sınırlarını aşmaktır” dedi.

Tolga, üyelerini ve halkı talep edilen ücretleri ödememeye çağırdı ve yasa dışılığa kimden gelirse gelsin karşı çıkılması gerektiğini söyledi.

Hükümetin bu uygulamayı durdurmasını isteyen Mustafa Tolga, “Bu mücadele hükümete KKTC’nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatma mücadelesidir” ifadesini kullandı.