Elektrik Kesintileri Protesto Edildi

Han Yunus kentinde toplanan göstericiler "Elektrik istiyoruz", (Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a hitaben) "Ey Heniyye ve Abbas, herkes gibi biz de elektrik istiyoruz" sloganları atarken, bazıları taşlarla dükkanların camlarını kırdı. Göstericiler ayrıca, Gazze'deki elektrik üretim ve dağıtım şirketleri ile kesintilerden sorumlu yetkililerin yargılanması çağrısı yaptı.

Refah'taki Şüheda Meydanı'nda toplanan göstericiler ise şiddetli sıcaklarla artan elektrik kesintilerinin sona ermesi çağrısı yaptı. Öfkeli grup araç lastiklerini yakarak bazı yolları ulaşıma kapattı.

El-Bureyc Mülteci Kampı'ndaki enerji kurumu önünde toplanan göstericiler de elektrik sıkıntısından Gazze ve Batı Şeria'daki yetkilileri sorumlu tuttu, Başbakan Rami el-Hamdallah'ı sorunu çözmek üzere harekete geçmeye çağırdı. Gösteriye katılanlar artık daha fazla açlık ve fakirlik çekmek istemediklerini ve 24 saat elektrik istediklerini dile getirdi.

Gazze Şeridi'nde Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC) ve Halk Partisi (HP), elektrik kesintilerinin sona ermesi için barışçıl gösteriler yapma çağrısında bulunmuştu.

İsrail yönetiminin, yaklaşan Yahudi bayramları dolayısıyla Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun sınır kapılarını cuma gününden itibaren 5 gün kapatma kararı aldığı bildirilmişti. Enerji ve Doğal Kaynaklar Kurumu, Kerm Ebu Salim'in kapatılması sonucu bu kapıdan ithal edilen akaryakıtla çalışan santralin 5 gün çalışmayacağını belirtmişti.

Yıllardır İsrail'in ablukası altındaki Gazze'nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin sadece 212 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır'dan 32 megavat elektrik sağlanırken akaryakıt sıkıntısı nedeniyle sık sık enerji üretimine ara veren Gazze'deki santralden yalnızca 60 megavat elektrik elde edilebiliyor.