Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), KIB-TEK’in “özerklik” temelinde yeniden yapılandırılması ve kurumun siyasilerin yönetiminden uzman ve profesyonellerin denetimine verilmesini talep ederek, bu uğurda başlattıkları mücadelenin iyi niyetle kesintisiz devam edeceğini kaydetti.

El-Sen, Sayıştay’ın Kıb-Tek ile ilgili raporuna da değinerek, raporun içerdiği bilgilerin mücadele etmekteki haklılıklarını ortaya koyduğunu belirtti.

El-Sen Başkanı Tuluy Kalyoncu bugün yaptığı yazılı açıklamada, sendika olarak aylardır iki konuda halkın dikkatini çekerek, Kıb-Tek’in elde kalan son birkaç büyük varlıktan biri olduğunu vurguladıklarını kaydetti.

Kalyoncu, sendikanın bilim insanlarına yaptırttığı çalışmalar ile hazırladığı çeşitli raporlar sonunda vardıkları bulguları herkesle paylaşmayı sürdürdüklerini ifade ederek, bu çerçevede Kıb-Tek Yönetim Kurulu ile hükümete uyarı ve ihbar yazıları verdiklerini kaydetti.

Tuluy Kalyoncu, hükümete verilen yazıları özetle şöyle sıraladı:

SAYIŞTAY RAPORU

“AKSA Enerji Üretim AŞ ile yapılan garantili alım sözleşmelerinin uzatılması ve genişletilmesi halinde, KIB-TEK’in tamamen veya kısmen özelleştirilme girişimi olması halinde direniş hakkını her meşru yolla kullanacağını belirtmiş ve hükümetin bu yönde adım atması sonucunda da direnişini başlatmıştı.

Sayıştay’ın 6 Şubat 2012 tarihli Kıb-Tek’e ilişkin raporu haklılığımızı ortaya koymaktadır. Buna göre AKSA Enerji Üretim AŞ ile yapılan garantili alım sözleşmelerine AKSA’nın uymadığı, bu şirkete ödenen ve ödenecek paralarla 26 adet santral alınabileceğinin altı çizilmiştir.

Raporda böyle bir sözleşmenin yaşama geçmesi halinde, KIB-TEK’in kendi elindeki dizel santralleri çalıştıramayacağı, buhar santralini ise ekonomik olmayan bir şekilde çalıştırmak zorunda kalacağı ve bunun sonucunda da 15 milyon 204 bin Amerikan Doları tutarında fazladan yakıt maliyeti oluşacağının altı çizilmiştir.

Raporda KIB-TEK’in mevcut kapasitesi ile üretemeyeceği genel enerji miktarını karşılamak için 2010–2016 devresinde hizmet bedeli olarak 457 milyon 625 bin 363 Amerikan Doları; Sadece kira bedeli dikkate alınsa bile 119 milyon 435 bin 355 Amerikan Doları fazladan ödeme yapılacağı belgeleri ile ortaya konmuştur.”

Kalyoncu, Sayıştay’ın KIB-TEK’e ilişkin raporunun kamuoyunda geniş şekilde tartışılacağını belirterek, EL-SEN olarak bu konuda halkı bilgilendirmeye devam edeceklerini dile getirdi.

RAPOR HAKLILIĞIMIZI TEYİT EDER NİTELİKTE

Raporun son paragrafının “ibret verici” bir şekilde EL-SEN’in direnişinin haklılığını teyit eder içerikte olduğunu da savunan Kalyoncu, raporun son kısmında; “Bu nedenle ilk etapta, Elektrik Kurumu’nun pik yük enerji talebini karşılayabilmesi için Teknecik Santrallerindeki kendi kurulu güç kapasitesini artırması, ayrıca maksimum ve minimum puant yük seviyelerine göre tarife ayarlamasına giderek anlık şok yükün (maksimum puantın) talep kontrolünü sağlaması ile mümkün olacağı ve bu yatırımların finansmanın da raporda izah edilen oluşacak bedeller ile rahatlıkla karşılanabileceği sonucuna varılmıştır” dendiğini kaydetti.