El-Sen, KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun mevzuata aykırı adımlar atmaya devam ettiğini savunarak, “KIB-TEK’te ertelenmiş bir grev ve verilmiş grev ihbarı vardır. Yani bu ülkede yasalar geçerli ise, KIB-TEK yönetimi herhangi bir istihdam yapamaz” dedi.

İleri sürdüğü “yasa tanımazlık” karşısında hukukçularla da görüşerek konuyu mahkemeye taşımaya karar verdiklerini açıklayan El-Sen,  “yasadışılığa dur” denmesi için dava dosyalanarak ara emri için gerekli başvurunun yapıldığını bildirdi.

EL-SEN Başkanı Tuluy Kalyoncu, yaptığı açıklamada, ülkedeki elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı ve tahsilatıyla ilgili sorunları aylardır dile getirdiklerini anımsatarak, KIB-TEK’in borç ve alacaklarının hesaplarını ortaya koyarak tahsilatı engelleyenin ve borcunu ödemeyenin hükümet olduğunu rakamlarla ortaya koyduklarını savundu.

KIB-TEK’in, halkın elinde kalan en ciddi varlık olduğunun altını çizdiklerini, kamu hizmeti yapan böylesine önemli bir kurumun, özel sektörün eline geçmesinin tüketicilerin yararına olmadığı gibi toplumsal çıkarlara da ters olduğunu anlattıklarını söyleyen Kalyoncu,  “AKSA AŞ. isimli mevcut özel şirkete göre KIB-TEK’in ayni tipteki santrallerinde üretilen elektriğin, daha ucuz olduğunu belgeliyor ve herkese açıklıyoruz” dedi.

Kalyoncu, sadece eleştirmekle yetinmeyip, alternatif çözüm önerileri ortaya koyduklarını,  bunu yaparken, diğer ülkelerin ve özellikle Avrupa Birliği’nin mevzuatı ve uygulamalarını örneklerle paylaşırken, tüm bu yaptıklarına rağmen, “özelleştirme” girişimi karşısında direnişe geçmekten başka çareleri kalmadığını belirtti.

Kalyoncu, hükümetle varılan mutabakat çerçevesinde, grev ve eylemleri sırasında, yaşanan sıkıntıların acilen giderilebilmesi için çalışanların tek kuruş fazla mesai talep etmeden süratle üretimi devreye soktuğunu ve arızaları giderdiğini, çünkü amaçlarının halkın mutluluk ve esenliği olduğunu kaydetti.

26 Ocak tarihinden beridir Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilen Kurum’un, idari ve mali yapısının özerklik temelinde yeniden yapılandırılmasının yasal zeminde düzenlenmesi yönünde hiçbir ciddi girişim olmadığını ifade eden Kalyoncu, EL-SEN olarak, halkın elektrik kesintilerinden mağdur olmaması için görüşmelerle sorunların çözümünü talep ettiklerini dile getirdi.

“KIB-TEK MEVZUATA AYKIRI ADIMLAR ATMAYA DEVAM EDİYOR”

Kalyoncu, kendilerinin, bu sorunun barışçıl yöntemlerle çözümlenmesini ısrarla talep ederken, KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun mevzuata aykırı adımlar atmaya devam ettiğini öne sürdü.

Toplu Sözleşme, Grev ve Referandum Yasası, çok açık bir şekilde grev yapılan veya grev ihbarı verilen bir işyerine herhangi bir istihdam yapılamayacağını, yapılması halinde buna teşebbüs edenlerin cezalandırılmasını öngördüğünü belirten Kalyoncu, “KIB-TEK’te ertelenmiş bir grev ve verilmiş grev ihbarı vardır. Yani bu ülkede yasalar geçerli ise, KIB-TEK yönetimi herhangi bir istihdam yapamaz” dedi.

Şu ana kadar Başsavcılık ve Sayıştay’lığın, bu yasadışılığa herhangi bir müdahalede bulunmadığını ileri süren Kalyoncu, “Yasalar sadece çalışanların haklarını kısıtlamak için değilse ki bahsettiğimiz yasa çok net olarak böyle bir yasak getirmektedir, bu yasaya en başta KIB-TEK yönetimi ve hükümet uymalıdır” diye konuştu.

İstihdam için, tarafların özerkleşme konusunu ele almalarının beklenmesi, yeni özerk yönetimin, gerçekten ihtiyaç olan yerlere zorunlu olması halinde en uygun kalifiye personeli istihdam etmesi gerektiğini dile getiren Kalyoncu, istihdam işinin özerk bir yapıdaki yeni yönetimin yetki alanına girmesi gerektiğini belirtti.

Kalyoncu, “Hükümet özerkleşme konusunda samimi ise giderayak kurumu yeni mükellefiyetler altına sokmamalıdır. Ne AKSA ile yeni sözleşmeler yapmalı veya var olanı değiştirmeli, ne de yasalara rağmen istihdamlara yönelmelidir” dedi.