Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme A.Ş. Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, KKTC tüm kamu hizmetlerinin elektronik ortamda ve entegre şekilde vatandaşlara sunulmasını, kamu kurum ve kuruşlarının da elektronik ortamda işlerini yürütmesini sağlayacak e-KKTC Projesi'nin başarıyla tamamlandığında, ''dünyaya örnek gösterilecek bir proje olacağını'' söyledi.

Lefkoşa'da yapılan ''e-KKTC Çalıştayı'' öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Dalbay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın koordine ettiği, Türksat'ın üstlendiği ve 3 yıllık sürede fazlar halinde gerçekleşmesi planlanan e-KKTC Projesi'nin, bu alanda KKTC'yi dünyada en iyilerle karşılaştırır duruma getireceğini belirterek, ''e-KKTC projesi başarıyla bittiğinde bu çalışma ve KKTC'nin elektronik ortamda işlerini yürütmesi dünyada örnek gösterilecek bir proje olacak'' dedi.

''KKTC'DE ENTEGRASYON SORUNU YAŞANMAYACAK''

e - devlet hizmetinin, kamu hizmetlerinin kağıt ortamında değil, elektronik ortamda zamandan ve mekandan bağımsız, 7 gün 24 saat verilmesi olduğunu ifade eden Özkan Dalbay, e-devlet'in Türkiye ve dünyada genelde kurum bazında başladığını, kurumlar bazında yapılan çalışmalarda daha sonra entegrasyon sorununun ortaya çıktığını, bazen, bir süre geçtikten sonra bazı bilişim projelerinin de değiştirilmek durumunda kaldığını anlattı.

e-KKTC Projesi'nde kurumlararası entegrasyon sorununun yaşanmayacağına işaret eden Özkan Dalbay, şöyle konuştu:

''KKTC'deki e-KKTC projesi bu sorunları yaşamayacak bir proje. Yani bütünsel bir tasarımda, ülke bazında bir tasarımla hayata geçmesi planlanmış ve bu şekilde çalışmaları devam eden bir proje. Yani tek başına bir kurumu e-devlet hizmetlerine dönüştürmek ve o kurumu, elektronik ortama bütün işlemlerini taşımak değil; KKTC'nin bütün kamu kurum ve kuruluşlarının bütüncül bir yaklaşımla, tek bir proje çatısı altında elektronik ortama taşımak ve bütün kamu hizmetlerinde bu bütüncül yaklaşımla e-devlet hizmeti anlayışını elektronik ortamda verme projesi aslında.''

Dalbay, KKTC'de bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla bakanlıklarının 3 yıllık sürede fazlar itibariyle tek bir proje çatısı altında olacağını ve ortak bir tasarımla, bütüncül bir yaklaşımla elektronik ortamda veri alışverişinde ve entegrasyonunda hiç bir sorun yaşanmayacağını söyledi.

e-KKTC Projesi'nde bütünselliğin önemli olduğunu dile getiren Dalbay, 3 yıllık sürede, kamu kurum ve kuruluşların bütün hizmetlerinin elektronik ortama geçmesinin, aynı zamanda da kamu hizmetinin e-devlet anlayışıyla vatandaşa sunulmasının hedeflendiğini kaydetti.

KKTC'DE 2012 HEDEFLERİ

e-KKTC projesinin giderlerinin Türkiye tarafından karşılandığını belirten Türksat Genel Müdürü Dalbay, projenin ilk adımının, 23 Ağustos 2010'da Kıbrıs işlerinden de sorumlu dönemin Başbakan Yardımcısı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile atıldığını söyledi.

Dalbay, 08 Eylül 2011'de KKTC Başbakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında yeni bir protokol imzalandığını ve hemen ardından da projenin yürütülmesi görevinin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türksat arasında 15 Kasım 2011'de imzalanan protokol ile Türksat A.Ş'ye verildiğini ve projenin resmen geçen 15 Kasım'da başladığını anlattı.

Geçen sürede, fizibilite çalışması yaparak, 2012, 2013 ve 2014'de hangi projeleri hangi vadede hangi kapsamda yapacaklarını planladıklarını ifade eden Dalbay, ''2012 yılının sonuna kadar KKTC'deki bütün kamu kurum ve kuruluşlarında artık evraklar elektronik ortamda yürüyecek. Yani hiç bir KKTC kamu kuruluşunda artık kağıtla yazışma yapılmayacak. KKTC'de 2012 yılının sonuna kadar bütün kamu kuruluşları hiç bir entegrasyon ve standart farkı sorunu yaşamadan elektronik ortamda yazışma ve belge sistemine geçmiş olacaklar'' dedi.

Kurumlardaki bilişim altyapılarının merkezi bilişim altyapısında bir araya toplanacağını; sistemin güvenliği ve kesintisiz bir şekilde işletilmesi için coğrafi yedekliliğinin de sağlanacağını anlatan Türksat Genel Müdürü Dalbay, 2012 yılı içinde, nüfus bilgi sistemi ve adrese dayalı nüfus sistemi ile ulusal coğrafi bilgi sistemi altyapısının tamamlanacağını bildirdi.

TÜRKSAT'IN KKTC'DE TV YAYINCILIĞINA KATKISI

Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, Türksat'ın KKTC'de televizyon yayıncılığına katkılarıyla ilgili şunları söyledi:

''Türksat olarak yaptığımız en önemli şey, KKTC'nin sesini, ambargolar ve kısıtlamaları aşarak uzaya çıkarmak ve uzaydan da dünyanın her tarafına ulaştırmak. Burada, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'muzun altyapısını kullanarak onlarla oluşturduğumuz bir televizyon aplink merkezimiz var. O merkezde, KKTC'deki kanalları birleştirerek toplu olarak uyduya gönderiyoruz, uydudan da Avrupa'nın her yerine, Ortadoğu'ya, Kuzey Afrika'ya çok büyük bir coğrafyaya ulaştırıyoruz.''

e-KKTC Projesi'nin ''bilişim adası projesini'' de güçlendirdiğine işaret eden Dalbay, e-KKTC Projesi kapsamında KKTC'deki bilişim firmalarıyla yapacakları çalışmalarla bilişim sektöründe ciddi bir gelişme olacağını söyledi.

''KKTC TV YAYINCILIĞINDA ŞU ANDA RUM KESİMİNDEN DAHA İLERİDE''

KKTC'nin televizyon yayıncılığında şu anda Kıbrıs Rum kesiminden daha ileride olduğunu vurgulayan Özkan Dalbay, ''Örneğin Kıbrıs Rum kesiminde dijital karasal yayıncılık yok ama KKTC'de dijital karasal yayıncılık başladı'' dedi.

Dalbay, şöyle konuştu:

''Bilişim alanında ise, e-KKTC Projesi ile KKTC, bırakın Kıbrıs Rum kesiminden çok daha ileriye gitmeyi, dünyada bu alanda ilk sıralara çıkacak bir duruma gelecek. Hatta şunu rahatlıkla söyleyebilirim, e-KKTC projesi başarıyla bittiğinde bu çalışma ve KKTC'nin elektronik ortamda işlerini yürütmesi dünyada örnek gösterilecek bir proje olacak. Yani bu şekilde, bütüncül bir yaklaşımla bir devletin kamu kurumlarının tamamının elektronik ortama geçmesi ve kamu hizmetlerinin elektronik ortamda yürütüldüğü başka bu çapta bir proje yok. Bu anlamda Kıbrıs Rum kesimi ile KKTC'yi karşılaştırmak doğru değil. KKTC'yi bu alanda dünyanın en iyileriyle karşılaştırır duruma geleceğiz.''