Dünyada kadavradan rahim nakli yapılan ilk hasta olan Derya Sert'e, çift embriyo nakledildi. Doktorları, "Doğum gerçekleşirse, tıpta bir devrime imza atılmış olur" diyor


Dünyada ilk kez kadavradan rahim nakli yapılan 22 yaşındaki Derya Sert'e önceki gün de çift embriyo nakledildi. Rahim naklinden 18 ay sonra doktorlar 8 dondurulmuş embriyodan ikisini genç kadının rahmine yerleştirdi. Hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmediği 10 günde belli olacak. 



2'Lİ EMBRİYO VERİLDİ 

9 Ağustos 2011 günü Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert, şimdilerde çok farklı bir heyecan yaşıyor. Akdeniz Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münire Erman Akar, 22 yaşındaki Sert'in rahmine çift embriyo yerleştirildiğini söyledi. Daha önce 8 embriyoyu 3, 3 ve 2 olarak dondurduklarını açıklayan Akar, ilk embriyoyu 2'li verdiklerini belirtti.

 

10 GÜNE BELLİ OLACAK 

Akar, "Nakil dolayısıyla hastamız ilaç aldığı için çoklu gebelik istemiyoruz. Tek bebek istiyoruz. Hastamızın da isteği bu yönde. Hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmediğinin belirlenmesi için 10 gün bekleyeceğiz" dedi. Dünyada ilk kez donörden rahim naklinin Derya Sert'e yapıldığını da hatırlatan Akar, Sert'in doğumunun gerçekleşmesi halinde kadavradan ve canlıdan rahim nakli yapılarak, kadınların anne olmasının yolunun açılacağını kaydetti. Bunun tıpta bir devrim sayıldığını da belirten Münire Akar, Türkiye ve dünyada yüz binlerce kadının rahim nakli olmak için sıra beklediğini belirtti. Derya Sert, hamileliğin sağlıklı gelişmesi halinde bebeği sezaryenle dünyaya getirilecek. Doğumun ardından rahim de 2 ay sonra alınacak. Böylelikle hasta, vücudun rahmi reddetmesini önleyen ilaçları almaktan da kurtulmuş olacak. Prof. Münire Akar, daha önce yaptığı bir açıklamada, doğumun gerçekleşmesi durumunda çocuğun nakledilen rahmin değil, yumurtanın dolayısıyla anne ve babasının özelliklerini taşıyacağını söylemişti. 



YABANCI BASINA ÇIKTI 

Akdeniz Üniversitesi'nin dünyada bir ilki gerçekleştirerek kadavradan rahim nakli yaptığı Derya Sert'e ilk embriyo transferini gerçekleştirmesi dünya basınına da konu oldu. Kanada'daki "Postmedia News" adlı internet sitesinde yer alan haberde, Derya Sert'e nakledilen embriyoların, Sert'in kendi yumurtalarından ve kocasının spermlerinden oluştuğu belirtildi. Haberde, ilk naklin 10 yıl önce Suudi Arabistan'da gerçekleştirildiği, hayattaki bir donörden alınan rahim nakledildiği ancak doku ölümleri nedeniyle 3 ay sonra çıkartılmak zorunda kalındığı anlatıldı. Derya Sert'e yapılan rahim naklinin ardından 10 annenin rahmi olmayan kızlarına kendi rahimlerini vermek için başvuru yaptığı da yine haberde belirtildi.