Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olan Dünya , yaşamın olduğu bilinen tek gezegen.

Peki hiç düşündünüz mü muhteşem bir düzen içerisinde saatte tam 1,600 km hızla dönen ve içerisinde yaşamımızı sürdürdüğümüz Dünya bir anda dursaydı ne olurdu?

Herhalde kimse böyle bir durumda hiçbir şey olmamış gibi hayatımıza devam edebileceğimizi düşünmüyordur.

Bir Youtube kanalı olan Vsauce geçtiğimiz gün bu konu hakkında yeni bir video yayınladı.

Videoda eğer Dünya dönmeyi bıraksaydı neler olurdu uzun uzun anlatıldı.

Biz yine de böyle bir durumda neler olabileceğini sizlere söyleyelim.

İlk olarak Dünya'nın saatte tam olarak 1,600 km hızla döndüğünü bir kez daha hatırlatalım.

Sonra saatte 1,600 km hızla giden bir aracın aniden durması ve içerisinde emniyet kemeri bulunmayan insanlara ne olacağını düşünün.

İşte Dünya'daki her şey(binalardan, okyanuslara kadar) de Dünya'nın aniden durmasıyla arabada emniyet kemeri takılmamış insanlar gibi doğuya doğru savrulurlar .

Böyle bir durumda kutuplara yakın olanlar biraz daha şanslı.

Çünkü kutuplara çok yakın olanların hayatta kalma şansı var. Tabii ki ilk etapta.

Aynı şekilde bu durumda uçakta olanların da başlangıçta bir süre hayatta kalma durumları var. Oluşacak devasa fırtınalar sonucu ne kadar havada kalabilirlerse artık.

Oluşacak rüzgarların hızı atom bombasının oluşturduğundan çok daha fazla olacak. Anında tüm gezegenin etrafında yangınlar çıkarabilecek kadar hızlı hemde.

Bu rüzgarlar ayrıca daha önce benzeri görülmemiş erozyonlar da meydana getirecektir. Hem de yerkabuğunun parçası sayılabilecek hemen her şeyde.

Okyanuslar yükselecek ve devasa tsunamiler oluşturacak. Ve aşağıdaki bilgisayar simülasyonunda gösterildiği gibi okyanus suları kutuplara doğru hareket edecek.

Dünya'nın merkezindeki demir çekirdek de dönmeyi bırakacak. Dönme olmadan Dünya'nın koruyucu manyetik alanı da ortadan kalkmış olacak.

Bunların yanında, Dünya'nın yarısı sürekli Güneş'e maruz kalmak zorunda olacak.

Böylelikle yaşayan canlılar hayatlarını sürdüremeyecek kadar yüksek sıcaklıklara maruz kalacak. Dünya'nın diğer yarısı ise tam tersi buz tutacak .

Kısaca Dünya'nın durması halinde yeryüzünde yaşam diye bir şey söz konusu bile olmayacak...