Dünya Sağlık Örgütü, tehlikeli kürtaj oranında artış olduğunu bildirdi. Tehlikeden kasıt; uzman olmayanların yaptığı kürtajlar.

DSÖ'nün Lancet dergisinde yayımlanan raporunda, küresel kürtaj oranında değişiklik olmamasına rağmen, uzman olmayanların yaptığı kürtaj oranının arttığı belirtildi.

Küresel kürtaj oranının 1000'de 28 olduğu ifade edilirken, uzman olmayan kişilerin yaptığı kürtaj oranının 1995'te yüzde 44 iken 2008'de yüzde 49'a çıktığı kaydedildi.

Gebe ölümlerinin en büyük sebeplerinden birinin tehlikeli kürtaj olduğu vurgulanan raporda, bu türden kürtajlar, hastaneler ve tıp merkezleri dışında yapılan ya da uzmanların yapmadığı operasyonlar olarak sınıflandırıldı.

Raporda, uygun olmayan koşullarda kürtaj yapılan kadınların tehlikeli enfeksiyon ya da kanamaya maruz kalabileceğine de vurgu yapıldı.

Özellikle sıkı kürtaj yasaları bulunan gelişmekte olan ülkelerde yapılan kürtajların tehlikeli olduğu, Afrika'daki kürtajların yüzde 97'sinin bu türden olduğu kaydedildi.

Latin Amerika ülkelerindeki kürtajların yüzde 95'inin de bu kategoriye girdiği, Asya'da bu oranın yüzde 40'a, Okyanusya bölgesinde yüzde 15'e, Avrupa'da da yüzde 9'a düştüğü belirtildi.

Gelişmiş ülkelerde kürtaj oranınsa 1995'teki yüzde 36 seviyesinden 2008'de yüzde 26'ya düştüğü ifade edildi.