Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, müzakerelerin geldiği son aşamada bir sonuç çıkmaması durumunda izlenmesi gereken yol konusunda referanduma gidilerek Kıbrıs Türk halkına  ne istediğinin sorulması gerektiğini söyledi.

Demokrat Parti (DP) Parti Meclisi dün akşam toplandı. Gece geç saatlere kadar süren toplantıda, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş “referandum” konusunda Parti Meclisi’nin desteğini aldı.

DP Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Parti Meclisi toplantısında konuşan Denktaş, müzakere sürecinde görüşmelerin tıkanıklığa uğraması halinde DP’nin parti kurultayı kararına dayanarak referandum talebini gündeme getireceğini açıkladı.

“ŞİMDİDEN HAZIRLIK YAPILMALI”

Denktaş, Haziran – Temmuz aylarında,  müzakerelerin olumsuz olarak sona erdiğinin ilan edilmesi olasılığının hemen ardından KKTC’de bir referanduma gidilmesi gerektiğini ifade ederek,  ancak bunun için şimdiden hazırlıkların yapılmasını gerektiğini belirtti.

Serdar Denktaş; “DP olarak, en son görüşme süreci olarak kabul ettiğimiz bu süreçten de bir sonuç çıkmaması durumunda halka gidilerek  ne istediğinin sorulması gerekliliğine inanıyoruz. KKTC sınırları dahilinde tüm KKTC vatandaşlarının katılacağı bir referandum düzenlenmeli ve bundan sonra takip edilecek süreç hakkında BM’ye mesaj verilmelidir” ifadelerini kullandı.

“ÖZGÜVENİ YİTİRDİK, İRADENİN ORTAYA ÇIKMASI İÇİN ŞART”

Kıbrıs Türk halkının  kendisine olan özgüvenini yitirdiğini savunan Denktaş,  “sonucu ne çıkarsa çıksın iradenin ortaya çıkması için bile referandumun gerekli ve şart olduğunu” söyledi.

Denktaş,  “mevcut zeminde görüşmeye devam” veya “mevcut zeminde görüşmeye hayır” noktasında bile KKTC vatandaşlarının kararının çok önemli olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

“Bu referandum sayesinde öncelikle kendimize saygı duyduğumuzu bütün dünyaya biz göstereceğiz. Ancak o zaman saygı da göreceğiz. Ancak o zaman silkineceğiz. Ancak o zaman kendi ayaklarımız üzerinde durabilmek için hem Türkiye’ye hem de AB’ye ‘ben de Gümrük Birliği konusunun içine dahil olmak isterim’ diyebileceğiz. Bunu dediğimiz gün ekonomik sorunlarımızda aşılmış olacak ve gerek AB gerekse BM’den sözlerini tutmalarını isteyecek, üzerimize uygulanan haksız ambargo ve izolasyonların kaldırılması talebinde bulunacağız”.

“ÖNERİMİZ, BİR ÇÖZÜMSÜZLÜK DEĞİLDİR”

Referandum yolunu açmak için partililerini mücadeleye davet eden DP Genel Başkanı; “Önerimiz çözümsüzlük veya ‘görüşmeyi bitirin ve hiçbir şey görüşmeyin’ değildir. Söylediğimiz görüşmelerin mevcut zeminin bizi bir çözüme götüremeyeceğini haykırmaktır” dedi.

“DÜNYA HALK İRADESİNİ DİKKATE ALMALIDIR”

Kıbrıs Türk halkının geleceğiyle ilgili bu önemli kararı halkın kendisinin vermesi gerektiğini vurgulayan Denktaş, ancak bu şekilde uluslararası camianın iradeyi dikkate alacağını kaydetti.

Denktaş, “Diplomaside görüşmenin sona ermesi diye bir şey yoktur. Görüşmeler devam eder. Ancak görüşmenin hangi zeminde devam edeceği noktasında Kıbrıs Türk Halkı görüşünü belirlemeli ve iradesini dünyaya haykırmalıdır” ifadelerine  yer verdi.

“KAPI KAPI DOLAŞARAK REFERANDUMUN GEREKLİLİĞİNİ SAVUNACAĞIZ”

Sürecin zor olacağını dile getiren Denktaş, kapı kapı dolaşarak iktidar muhalefet gözetmeksizin referandumun gerekliliğini savunacaklarını, referandumun önünün açılması veya tıkanıklığın aşılması noktasında Türkiye’den de destek isteyeceklerini kaydetti.