BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Greentree'deki üçlü görüşmeyle ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi verdi.

Basına kapalı yapılan toplantıda Downer'ın, Genel Sekreter Ban'ın Greentree görüşmesinin sonuçlarına ilişkin basına yaptığı açıklama çerçevesinde Konsey üyelerini bilgilendirdiği öğrenildi.

BM kaynaklarından edinilen bilgiye göre Downer toplantıda Greentree görüşmelerinde kısıtlı ilerleme kaydedildiğini ve bunun cesaret kırıcı olduğunu, ancak yine de Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin olarak iyimserliğini koruduğunu söyledi.

Toplantıda Güvenlik Konseyi üyelerinin, Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olmak çaba harcayan Genel Sekreter ve Downer'ı takdir ettiklerini bildirdikleri, ayrıca Rum tarafının 1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını üstlenecek olmasının ve çok taraflı konferans konusunun gündeme geldiği öğrenildi.

BM Genel Sekreteri Ban, Greentree görüşmesinin sonucuna ilişkin olarak dün basına yaptığı açıklamada, Downer'dan Mart sonunda Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin değerlendirme alacağını; Downer'ın raporunun olumlu ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyumlu olması halinde, iki tarafla yapılacak görüşmelerden sonra Nisan sonunda veya Mayıs başında çok taraflı konferans düzenleme niyetinde olduğunu açıklamıştı.