Merkezi Cezaevi’nde iki kişinin “doğaya aykırı cinsel ilişki” iddiasıyla tutuklanarak mahkemeye çıkarılması çeşitli örgütler tarafından kınandı.

YKP-Fem yaptığı açıklamada, KKTC’de İngiliz döneminden kalan Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 171. maddesinin erkeklerin eşcinsel ilişkisini cezalandırdığını ve  homofobiyi normalleştirerek bütün yasama, yürütme ve yargı kurumlarının suç ortaklığıyla temel insan hakkı ihlallerine devam etiğini belirterek, bu maddenin değiştirilmesini istedi.

Bu maddenin Güney Kıbrıs’ta AİHM’e gidilmesinin ardından 2002’de yürürlükten kalktığını belirten YKP-Fem, şöyle devam etti:

“Son olayda, cezaevinde bulunan iki yetişkin erkek aleyhine cinsel ilişkiye girdikleri gerekçesiyle ceza davası getirilmiştir. Cezaevinde heteroseksüel bir cinsel ilişki sadece ‘disiplin’ meselesiyken, cinsel ilişkinin iki erkek arasında olmasından ötürü olayın mahkemeye taşınması ve hücre cezasında olmaları gerekçesiyle avukatlarla görüştürülmemeleri hem LGBTQ (Lezbiyen Gey Biseksüel Transeksüel ve Kuir) haklarının, hem de adil yargılanma hakkının ihlalidir.”

Yasanın ilgili maddesinin değiştirilmesi yönünde verilen sözlerin unutulduğunu vurgulayan YKP-Fem, konuyu yayınlarıyla kamuoyunun gündemine taşıyan gazetelerin mahkemeye çıkarılan şahısların isimlerini, uyruklarını ve fotoğraflarını deşifre etmesini de eleştirdi.

HOMOFOBİYE KARŞI İNİSİYATİF

Homofobiye Karşı İnisiyatif’in açıklamasına göre, Avrupa Parlementosu İngiliz milletvekili Marina Yannakoudakis de KKTC’deki son olayı kınadı.

Avrupa’da eşcinsel ilişkinin yasak olduğu son yerin Kuzey Kıbrıs olduğunu vurgulayan Homofobiye Karşı İnsiyatif, Marina Yannakoudakis’in yasanın kaldırılması için Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bir süredir görüşmeler yaptığını, Eroğlu’nun maddenin yasadan çıkarılmasını onaylayacağını söylemesine rağmen hala tutuklamalar yapıldığını ileri sürdü ve bunu kınadı.

Açıklamaya göre, Marina Yannakoudakis şöyle dedi:

“171. madde altında gerçekleştirilen tutuklamaların acilen durdurulması ve geçtiğimiz ay tutuklanan şahısların da daha fazla gecikmeden hemen serbest bırakılması gerekmektedir. Toplumcu Demokrasi Partisi tarafından sunulan yasa önerisinin mecliste ivedilikle görüşülerek başka adli hataların gerçekleşmeyeceğinin garanti altına alınması ve Dr. Eroğlu’nun yasanın kaldırılması yönünde verdiği imza sözünü tutması gerekmektedir…”

Homofobiye Karşı İnsiyatif’den yapılan başka bir açıklamaya göre de, Avrupa Parlementosu LGBT İntergrubu da olaydan endişe duyduklarını belirtti.

Açıklamaya göre, LGBT İntergrubu Kıbrıslı üyesi AB parlementeri Eleni Theocharous,   “Vatandaşların sadece kendi cinsel yönelimleri dolayısı ile kovuşturulması, temel insan haklarının kabaca ihlal edilmesi anlamına gelmektedir” diyerek, tutuklanan kişilerin serbest bırakılmasını istedi.

Açıklamaya göre AB parlementeri, LGBT İntergrubu eş-başkanı Michael Cashman da “Yürürlükteki Ceza Yasası insanların yaşamlarına zarar vermektedir ve Derviş Eroğlu’nun verdiği sözleri somut icraatlar takip etmelidir. Bireysel olarak kendisiyle, diğer liderlerle ve sivil toplum örgütleriyle buluşmak ve Avrupa’da keza dünyanın hiçbir yerinde yeri olmayan bu çağdışı yasanın yürürlükten kaldırılmasını cesaretlendirmek için Kıbrıs’a gideceğim” dedi.