Doğanın Öfkesi Katlanacak

Kanada'da düzenlenen iklim konferansına katılan uzmanlar: Hızlı buharlaşmanın etkisiyle atmosfer olaylarının şiddeti 2 katına çıkacak. Yağmurlar daha şiddetli, soğuklarsa daha dondurucu hale gelecek

Dünyayı bekleyen en büyük çevre felaketlerinin tetikleyicisi olarak nitelendirilen 'küresel iklim değişikliği' hakkında Kanada'nın Montreal şehrinde bir konferans düzenlendi. Gezegenin dört bir yanından bin kadar bilim insanının katıldığı konferansta verilen mesajlar dünyayı yakın gelecekte bekleyen iklim tehlikelerini gözler önüne serdi. Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Meteoroloji Örgütü'nün organize ettiği toplantıda, "Küresel ısınma artık geri dönülemez bir noktada. Mesele iklim değişikliğine adapte olabilmek" mesajı verildi. Teksas Üniversitesi'nden Jennifer Vanos 21'inci yüzyılın ilk 10 yılında dünya yüzeyinin 0.47 derece daha ısındığını ve bu durumun daha hızlı bir buharlaşmayı tetiklediğini söyledi. Vanos, hızlı buharlaşmanın atmosfer olaylarının şiddetini 2 katına çıkarabileceğini bildirdi.

40 METRELİK DALGALAR OLUŞACAK
2050 yılında dünyanın yaklaşık 1.5 derece daha ısınacağını tahmin ettiklerini belirten Utah Eyalet Üniversitesi'nden Siman Wang da "Buharlaşma süreci hızlandıkça, bulutlar daha hızlı oluşacak, yağmurlar daha şiddetli yağacak" dedi. Wang, geçen kış ABD'yi etkisi altına alarak sıradışı manzaralara neden olan dondurucu soğukların daha sık görüleceğini de sözlerine ekledi. Bilim insanları soğukların olduğu kadar sıcakların da kuvvetini artıracağını öngörüyor. İngiltere'nin Reading Üniversitesi'nden Paul Williams da bu durumun sivil ulaşım üzerinde oluşturabileceği etkileri ele aldığı konuşmasında 2050'de, türbülansların 2 kat artacağını belirtti. Havayolu şirketlerinin bu durum için hazırlık yapması gerektiğini bildiren Williams denizlerin de bu durumdan nasibini alacağını söyledi. Williams'ın öngörülerine göre günümüzde 20 metreye kadar ulaşan dalgaların görüldüğü okyanuslarda 40 metre boyunda dev dalgalara rastlanacak. Jennifer Vanos konuşmasında insanoğlunun bu gerçekle yaşamaya alışması gerektiğini belirterek, "Şehir düzenleri ve yaşam alışkanlıkları iklim değişikliğine göre tekrar tasarlanmalıdır" çağrısında bulundu.