Dışişleri Bakanlığı, Anavatan Türkiye’yi “bölge kabadayılığı” ile suçlayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli’ye yanıt vererek, “Bölgenin kabadayısı ve şımarık çocuğu esasen Güney Kıbrıs Rum yönetimidir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Markulli’nin, ABD’de bulunan Düşünce Kuruluşu Woodrow Wilson Merkezi’nde yaptığı konuşmayı değerlendiren bir açıklama yaptı.

Markulli’nin konuşmasında, başta Kıbrıs sorunu olmak üzere, adaya ilişkin gerçekleri bir kez daha çarpıttığı ve katılımcıları yanıltma çabası içerisine girdiği ifade edilen açıklamada, Markulli’nin, konuşmasında haddini fazlasıyla aşarak, Anavatan Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkına karşı olan samimiyetini sorgulama cüreti gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, “Anlaşılan Markulli, hem Anavatan Türkiye ve Kıbrıs Türk halkı arasındaki varolan kopmaz bağları anlamakta zorluk çekmekte hem de Güney’deki halkın büyük bir çoğunluğunun esasen kendisini Yunanlı olarak gördüğü gerçeğini göz ardı etmektedir. Kıbrıs Türk halkı, işte bu yaklaşım ve zihniyet karşısında varlığını ve kimliğini ancak Anavatanı ile arasında var olan güçlü bağlar sayesinde koruyabileceğinin fazlasıyla bilincindedir” denildi.

Konuşması sırasında salonda hazır bulunan KKTC Washington Temsilciliği meslek memuru tarafından Markulli’ye gerekli cevapların verildiği de ifade edilen açıklamada, şöyle denildi.

“Markulli’ye, bazı hususların tekrar hatırlatılmasında fayda görmekteyiz.

Kıbrıs sorununun ortaya çıkışı ve çözümsüzlüğü konusundaki gerçekler ortadayken, Markulli’nin bu hususta Anavatan Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafına yönelik kullandığı suçlayıcı ifadelerinin gerçek dışı olduğu ilgili tüm taraflarca bilinmektedir”.

“… KATKI KOYMASI BEKLENEMEZ”

Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüm istediğini iddia eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi temsilcilerinin, bu tarz platformlarda gerçekleri bu denli çarpıtmalarının, esasen çözüm hususundaki samimiyetlerinin de sorgulanmasına yol açmakta olduğu ifade edilen açıklamada, “Adanın tarihi ve hukuki gerçeklerini halen sindirmekte zorluk çeken bir liderliğin, bu gerçekler üzerine inşa edilecek kalıcı bir anlaşmaya katkı koyması tabiatıyla beklenemez” denildi.

Markulli’nin, bilindik ve esasen kendilerine yakışan bir üslupla Anavatan Türkiye’yi “bölge kabadayılığı” ile suçlamakta olduğu kaydedilen açıklamada, “Bölgenin kabadayısı ve şımarık çocuğu esasen Güney Kıbrıs Rum yönetimidir” denilerek şu ifadelere yer verildi.

“Bu nedenledir ki, Rum yönetimi gayrı yasal ve tek taraflı girişimlerde bulunarak sürekli olarak bölgedeki tansiyonu artırma yoluna gitmektedir. Rum tarafının bu ruh halinin bir diğer yansıması da Güney’de artan ırkçı saldırılardır. Bir spor karşılaşması veya bir kültürel etkinlikte bile Türk halkına olan düşmanlığını göstermekten geri kalmayan Rum fanatizmi, Yunan bayrakları eşliğinde ırkçılığı ve kabadayılığı ön plana çıkarmakta bir beis görmemektedir.”