Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), dün eylem yapan Üreticiler Platformu tarafından ortaya konulan bazı taleplere karşı olduklarını belirtti.

Platformun taleplerinin bir kısmına DEV-İŞ olarak destek verdiklerini kaydeden Federasyon Başkanı Mehmet Seyis,  ancak “yabancıya değil bize verin veya bizi de yabancı sermayeye ortak edin ve toplumun başka kesimlerinden alın, bize verin” şeklindeki yaklaşıma karşı olduklarını bildirdi.

Seyis yaptığı yazılı açıklamada, DEV-İŞ’in şu görüşlerini aktardı:

“Zeyko Yağ Fabrikası bu halkın malıdır ve öyle devam etmelidir. Özelleştirmelere birlikte karşı çıkılmalıdır.

‘Personel ve kamu harcamalarının azaltılması’ gibi bir yaklaşımla çalışanlar hedef gösterilmemelidir.

Çeşitli teşvik taleplerinin karşılığında çalışanlarının yurttaş ve sendikalı olmasını kabullenmelidirler.

Çalışanlarının İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortasını yatırmayanlara, bırakın yabancı işçi getirme cezasının kalkmasını, daha ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.

Yabancı işçilik konusunda ülkemizde ‘işgücü ihtiyaç tespiti’ yapılmalı ve ancak ihtiyaç bulunması halinde çalışma izni verilip getirilen işçiler de insani koşullarda yaşatılmalıdır.”

“ZÜMRESEL TALEPLER İKİNCİ PLANDA OLMASI GEREKİR”

DEV-İŞ’in çalışanlar adına birçok talebinin geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edeceğini kaydeden Mehmet Seyis, “toplumsal varoluş mücadelesi” verilecekse, bu mücadeleyi birlikte verecek olanların, zümresel taleplerini ikinci sıraya koyması gerektiğini ifade etti.

Seyis, “toplumsal varoluş” gibi yüce bir amaçta toplumun tüm kesimleri ve değerlerinin korunması gerektiğini kaydederek,  bu çerçevede, birlikte mücadeleden bahseden her kesimin özveriye hazır olması durumunda, “toplumun en ezilen kesimi olan işçilerin” örgütü DEV-İŞ’in de kendi üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu bildirdi.