Açık ceza infaz kurumunda cezasının son altı ayını kesintisiz olarak geçiren, çocuk eğitimevinde toplam cezasının beşte birini tamamlayan, koşullu salıverilmesine bir yıl ve daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin talebi halinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına olanak tanıyan tasarı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazıyla; hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmeleri ve güçlendirmeleri amaçlanıyor.

Tasarıyla, açık ceza infaz kurumunda cezasının son altı ayını kesintisiz olarak geçiren, çocuk eğitimevinde toplam cezasının beşte birini tamamlayan, koşullu salıverilmesine bir yıl ve daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin talebi halinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına karar verilebilecek.

Açık ceza infaz kurumuna ayrılma şartları oluşmasına karşın, iradesi dışındaki bir nedenle açık ceza infaz kurumuna ayrılamayan veya bu nedenle kapalı ceza infaz kurumuna geri gönderilen iyi halli hükümlüler, açık ceza infaz kurumuna ayrılma şartlarının oluşmasından itibaren en az altı aylık sürenin geçmiş olması durumunda, diğer şartları da taşımaları halinde aynı uygulamadan yararlanabilecek.

Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezasının infazına karar verilen hükümlünün, koşullu salıverilme tarihine kadar; kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılmasına, bir konut veya bölgede denetim ve gözetim altında bulundurulmasına, belirlenen yer veya bölgelere gitmemesine, belirlenen programlara katılmasına, yükümlülüklerinden bir veya birden fazlasına tabi tutulmasına,denetimli serbestlik müdürlüğünce karar verilebilecek. Hükümlünün, risk ve ihtiyaçları dikkate alınarak yükümlülükleri değiştirilebilecek.

Hükümlünün; ceza infaz kurumundan ayrıldıktan sonra, talebinde belirttiği denetimli serbestlikmüdürlüğüne üç gün içinde müracaat etmemesi; hakkında belirlenen yükümlülüklere, denetimli serbestlik müdürlüğünün hazırladığı denetim ve iyileştirme programına, denetimli serbestlikgörevlilerinin bu kapsamdaki uyarı ve önerileriyle hakkında hazırlanan denetim planına uymamakta ısrar etmesi; ceza infaz kurumuna geri dönmek istemesi halinde, koşullu salıverilme tarihine kadar olan cezasının infazı için kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar verilecek.

Hükümlü hakkında; işlediği iddia olunan başka bir suçtan dolayı Ceza Muhakemesi Kanununun 100. maddesinde sayılan nedenlerle tutuklama kararı verilmesi; denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlanmasından önce işlediği iddia olunan ve cezasının üst sınırı yedi yıldan az olmayan bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturmaya devam edilmesi; denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlandıktan sonra işlediği iddia olunan ve cezasının alt sınırı bir yıl veya daha fazla olan kasıtlı bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturma başlatılması halinde, hükümlünün kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar verilecek.

Hükümlü hakkında soruşturma sonucunda kovuşturmaya yer olmadığı veya kovuşturma sonucunda beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın reddi veya düşme kararı verilmesi halinde; hükümlünün cezasının infazına denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam edilecek.

Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne müracaat etmesi gereken sürenin bitiminden itibaren iki gün geçmiş olmasına karşın müracaat etmeyenler ile kapalı ceza infaz kurumuna iade kararı verilmesine rağmen iki gün içinde en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına teslim olmayan hükümlüler hakkında, TCK'nın ''Hükümlü ve Tutuklunun Kaçması'' başlıklı 292 ve 293. maddeleri uygulanacak.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle; koşullu salıverilmelerine bir yıldan az süre kalan; açık ceza infaz kurumunda bulunan, kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık ceza infaz kurumuna ayrılma şartlarını taşıyan, iyi halli hükümlülerin talepleri halinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına karar verilebilecek.

Koşullu salıverilmelerine bir yıl kala açık ceza infaz kurumuna ayrılma hakkını kazanan hükümlüler, bu infaz usulünden en fazla altı ay süreyle yararlanabilecek.

Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle mahkumiyet sürelerinin geriye kalan yarısı kamuya yararlı bir işte çalışan hükümlülerden koşullu salıverilme süresini tamamlamayanların cezalarının infazına bu kanun maddelerince devam edilecek.

8 BİN 60 KADRO
Şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde izlenmesi, gözetimi ve denetimi elektronik cihazların kullanılması suretiyle de yerine getirilebilecek.

Denetimli Serbestlik Müdürlüklerine, en az dört yıllık eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından yazılı ve Bakanlıkça yapılacak mülakat sınav sonucuna göre denetimli serbestlik müdür yardımcısı atanacak.

Bu kanunla kadroları kaldırılan denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürleri, denetimli serbestlik müdür yardımcılığı kadrolarına atanmış sayılacak.

Adalet Bakanlığının boş memur kadrolarından 3 bin 490 adedine 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunundaki sınırlamalara tabi olmadan atama yapılabilecek.

Tasarıyla 8 bin 60 kadro ihdas, 140 kadro iptal ediliyor.

Tasarıyla, 5402 sayılı ''Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu''nun adı ''Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu'' olarak değiştiriliyor.