Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 'kardeşim' dediği Aydın Menderes'in cenaze törenine katılmayarak vefasızlık örneği gösterdi.

Eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes, tedavi gördüğü Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliği nedeniyle 65 yaşında hayatını kaybetti.

Menderes, Fatih Cami'nde öğlen namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna dualarla uğurlandı. Başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere siyaset dünyasının önemli şahsiyetlerinin katıldığı cenaze törenine 9. Süleyman Demirel ile eski Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk katılmadı.

Demirel, vefat haberinin ardından telefon ile bağlandığı bir televizyon kanalında Menderes'in için "kardeşim" ifadesini kullanmıştı. Cindoruk'un ise Menderes'in vefatı üzerine kamuoyuna yansıyan bir açıklamasının olmaması dikkat çekti.

Türk siyasi tarihinin en önemli kırılma noktalarından birisi olan 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam edilen Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan Adnan Menderes'in avukatı olduğu iddia edilen Hüsamettin Cindoruk'un, hiçbir zaman böyle bir görev üstlenmediğini ise Aydın Menderes, Cihan Haber Ajansı'na açıklamıştı.

"Cindoruk'un, kamuoyunda babanız Adnan Menderes'in avukatlığını yaptığı yönünde bir inanış var. Cindoruk, böyle bir görev ifa etti mi?" şeklindeki bir soruya Menderes, "Hayır, Cindoruk, Adnan Menderes'in avukatı olmamıştır. Adnan Menderes'in imzasını taşıyan herhangi bir vekalete haiz olmamıştır. Ayrıca, Menderes ailesinden başka bir Menderes'in avukatlığını da üstlenmemiş, vekaletnamesine haiz olmamıştır. Sorunuzdaki ifadeniz doğru, zaman içerisinde Cindoruk kendisi Menderes'in avukatı olarak tanıtıldığı durumlarda sessiz kalmış, bunu tekzip etmemiş, adeta kendisinin böyle tanıtılmasında pişkince bir memnuniyet içerisinde gözükmüştür. Ancak hiçbir zaman Adnan Menderes'in avukatı olmamıştır." cevabını vermişti.

Menderes, DP Genel Başkanlığı'na adaylığını açıkladığı zaman Cindoruk için günümüz darbecilerine bir lojistik destek sunan onların önünü açmak isteyen, yeri geldiğinde açıkça destekleyen bir tavır ortaya koyduğunu söylemişti. Hüsamettin Cindoruk'a verilecek her oyun DP ve Adnan Menderes'in hatırasına saygısızlık, darbeciliğe, Ergenekonculuğa, siyasete iki yüzlülüğe verilmiş bir oy anlamına geleceğini ifade etmişti.

Menderes, "Cindoruk, rahmetli Hasan Polatkan'ın vekiliydi. Şimdi ben soruyorum; Polatkan'ın anıt mezarı İstanbul'da, adresini biliyor mu acaba? Bu şahıslar merhum Menderes'in, Bayar'ın hatıraları üzerine ne yapmışlar? Sadece istismar. 16 Mayıs'ta DP ve Menderes istismarı bitecektir. Bu partinin yakasını bıraksın." diye konuşmuştu.

Demirel ve Cindoruk hakkında kamuoyunun bu insanları çok daha iyi tanıyabilmesi açısından yeni açıklamaları olacağını dile getiren Menderes, "Söylenecek çok şey var. Onları zaman zaman ortam oluştukça tabi söyleyeceğiz. Sürekli bir etkisi olsun, en azından yapılacak ilk seçimlere kadar peyderpey bunları söyleyeceğim. Tabi ne Demirel'i ne Cindoruk'u önemsediğim için değil. Ama milletimizin bilmesi gereken, geride bıraktığımız 49 yıla ait gerçekler var. Benim amacım sadece bunları aktarmaktır. Bunun takdirini de milletimize, kamuoyuna bırakmaktır. Ama bunları söylememeyi, saklamayı kendi adıma sorumsuzluk olarak kabul ediyorum." şeklinde konuşmuştu.