Afganistan’da kızların okula gitmesini yasaklayan Taliban rejiminin devrilmesinin üzerinden 11 yıl geçti. 2014’te Nato’nun çekileceği ülkede Devlet Başkanı Karzai, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi, kadınları “yaradışılın yan ürünü” olarak belirten, koca dayağına izin veren ulema fetvasını onayladı.

BURKAYA hapsedilen Afgan kadınlar için hayat daha da zorlaşacak. NATO’nun çekileceği 2014 yılı sonrası için kendine başta İslamcılar olmak üzere yeni müttefikler arayan, Taliban’la yakınlaşma politikası izleyen Devlet Başkanı Hamid Karzai, yasamaya danışmanlık işlevi gören, yaklaşık üç bin üyeli Ulema Konseyi’nin 2 Şubat’ta kendisine sunduğu kadın haklarını kısıtlayan fetvayı önceki gün onayladı.

Fetvaya göre, kadınlar yaradılışın “yan ürünü”, bu yüzden yaşamın tüm alanlarında erkeğin öncü rolünü direnç göstermeden kabullenmesi gerekiyor, ayrıca kocalar şeriatın yasakladığı şartlar dışında eşlerini dövebilir.

Şeriata uygun savunması

Kadın hakları örgütleri, milletvekilleri fetvaya büyük tepki gösterdi. Milletvekili Aryan Yun, Ulema Konseyi’nin bu girişiminin Afgan Anayasası’na aykırı olduğunu belirterek “Kadın ve erkeğin kanunlar önünde eşit olduğu, Anayasamızda açıkça yazılı. Ulema Konseyi’nin taleplerini kabul ettirmesi durumunda kadınlar, dört duvar arasına hapsolacak” dedi. Afganistan Kadınlar Konseyi’nin kurucusu Fatana Ishak Gailani de “Kadın haklarının siyasi oyunun bir parçası olarak kullanıldığını hissediyoruz. Biz gerçek İslamı istiyoruz, politikanın İslamı değil. Taliban’la müzakereleri destekliyorum. Fakat Afgan kadınları, Taliban’la müzakelere kurban edilmemeli” dedi. Gazeteci, üniversite öğretim görevlisi Ziya Rafaht ise Afgan hükümetinin, Gülbeddin Hikmetyar liderliğindeki Hizb-i İslamî örgütü ile diyalog için her şeyi yapmaya hazır olduğunu iddia etti.

Karzai fetvayı savunarak “Ulema Konseyi’nin önerileri kadın haklarının kısıtlanması anlamına gelmiyor. Ulema Konseyi her zaman kadın haklarından yana olmuştur. Konsey’in talep ettiği, İslam hukukudur ve Müslüman olarak hepimiz için bağlayıcıdır. Ayrıca fetva, kadın hakları örgütlerinin danışmanlığıyla yazıldı” dedi.

Çokeşliliğe saygı ŞİDDETE serbestlik

- Şeriat gerekçesinin olduğu durumlarda kocaların eşlerini dövmesi serbest.
- Kadınlar, erkeklerin çok eşlilik hakkına saygı duymalı.
- Kadınlar, yanlarında yakın bir erkek akrabaları olmadan seyahat etmemeli.
- Kadınlar, okul, pazar, ofis gibi alanlarda yabancı erkeklerle muhatap olmamalı. 
- Boşanma esnasında kadınlara daha az hak verilecek.