5 yıl mı 7 yıl mı tartışmaları sürerken AKP'nin bu konuyu netleştirdiğini ifade eden Selvi, Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda kanun tasarısının hazırlandığını belirtti. Buna göre; Tasarıda Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi 7 yıl olarak yer alıyor.

İşte dikkat çeken iddia:

Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresiyle ilgili tartışmalar sürerken, AK Parti cephesi bu konuyu netleştirdi.

Başbakan Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda hükümet bir kanun tasarısı hazırlıyor.

Tasarıda Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi 7 yıl olarak yer alıyor.

Böylece 5 yıl mı 7 yıl tartışmalarına da son nokta konuluyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresine Meclis'in mi yoksa YSK'nın mı karar vereceği tartışmaları da ortadan kaldırılıyor.

Karar merci YSK değil. Son sözü Meclis söyleyecek.

Edinilen bilgiye göre Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak hazırlanan kanun taslağını inceledi. Taslak, Bakanlar Kurulu'nda tasarıya dönüştürülerek, Ocak ayı başında Meclise sevk edilecek.

Böylece Cumhurbaşkanlığı seçimi için 2014 yılında sandık başına gideceğimiz de netleşmiş olacak.

Bu seçimin diğer Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çok önemli bir farkı var. Şimdiye kadar görev yapan 12 Cumhurbaşkanımız Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçildi. İlk kez halk, Cumhurbaşkanı'nı seçecek.

Bakanlar Kurulu tarafından Meclise sevkedilecek kanun tasarısı ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenecek.

Cumhurbaşkanlığı'na kimlerin aday olabileceği, görev süresi, yetkileri gibi hususlar Anayasa'nın 101, 102 ve devamındaki maddelerinde düzenlenmiş durumda.

Ancak Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bir yasal düzenleme gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı'na adaylık başvurusu nereye yapılacak, seçim süreci ne zaman başlayacak, partiler aday gösterebilecek mi, kişisel başvurular mı geçerli olacak, adaylar seçim kampanyası için maddi yardım toplayabilecek mi, bunun miktarı ne olacak, propaganda çalışmaları nasıl yapılacak gibi önemli düzenlemeler gerekiyor.

Hükümet tarafından TBMM'ye sunulacak olan kanun tasarısıyla bu konular düzenlenecek. İşte bu tasarıya eklenecek bir madde ile mevcut Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 7 yıl olduğu belirtilecek.

Muhalefet partileri Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 5 yıl olduğunu savunurken, "Milletvekillerinin süresi de 5 yıldı ama 4 yıl dolunca 12 Haziran'da seçimlere gittik. Milletvekilleri benim 1 yıl daha sürem var diye itiraz etti mi ki Cumhurbaşkanı benim görev sürem 7 yıl diye talepte bulunsun" tezini ileri sürüyorlar.

Bir defa Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı kimseden süre talep eden bir konumda olamaz. Hele Cumhurbaşkanı Gül buna tenezzül etmez. Ayrıca arkasında duran AK Parti buna izin vermez.

Ayrıca muhalefetin tezi doğru değil. Çünkü 12 Haziran'da erken seçim kararı alınarak sandık başına gidildi. Hükümet buna tamamlanmış hukuka göre geçiş sürecinin düzenlenmesi olarak bakıyor.

Abdullah Gül Cumhurbaşkanı seçildiğinde süre 7 yıldı. Cumhurbaşkanı Meclis tarafından seçiliyordu. 5 yılda ise Cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyor ve iki kez seçilme hakkı bulunuyor.

Şimdi o tamamlanmış hukukun geçiş süreci düzenleniyor.