Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP - BG), dün tamamlanan Greentree Zirvesi’nin “hem Kıbrıs’taki iki lidere, hem de halklarına son bir ikaz olduğu” değerlendirmesi yaptı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un açıklamalarının, liderlerden memnuniyetsizliğini gösterdiğini kaydeden CTP - BG, bundan sonraki sürecin Ban’ın özel danışmanının yazacağı rapora göre şekillenecek olmasıyla da BM’nin Kıbrıs sorununa ilgisinin düzeyini düşürdüğünü belirtti.

CTP - BG, önümüzdeki 15 günlük - 1 aylık sürenin çok iyi değerlendirilmesi ve çözüm iradesi ortaya konulması için Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na çağrı yaptı ve hem siyasi partilerin hem de sivil toplum örgütlerinin Kıbrıs sorununu daha çok gündem yapmasını istedi.

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu; Genel Sekreter Asım Akansoy, milletvekilleri Fatma Ekenoğlu, Özdil Nami ve Salih İzbul’la birlikte Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da düzenlediği basın toplantısında Greentree zirvesini değerlendirdi.

Ülkede birçok sorun yaşanırken, Kıbrıs sorununun çözümü için uluslararası alanda iki liderin BM çerçevesinde yürüttüğü Greentree Zirvesi’nin dün sona erdiğini kaydeden Yorgancıoğlu, Kasım ayı sonundaki birinci Greentree zirvesinde BM Genel Sekreteri’nin liderlere bazı görevler yüklediğini ve uluslararası konferansın hangi koşullarda toplanacağıyla ilgili de bir sonuç üretildiğini belirtti.

CTP - BG Genel Başkanı Yorgancıoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun “sessiz kalarak”, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın “tüm konularda uzlaşıya varılması halinde uluslararası konferansın çağrılması” talebinin BM belgelerine geçmesine yol açtığını ve bunun büyük bir talihsizlik olduğunu iddia etti.

BM Genel Sekreteri Ban’ın, 2. Greentree Zirvesi için çağrı mektubunda, “her iki liderden de memnun olmadığını ifade ettiğini, çünkü önlerine koyduğu dört aşamalı görevin çoğunlukla yapılmadığını ve özellikle Türk tarafının nüfus ve diğer konulardaki bilgi ve belge takasında çok tutuk davrandığını ifade ederek, bu ve çapraz oy nedeniyle sorunun çözümsüz kalması halinde Türk tarafının suçlanacağını ilettiğini” savunan Yorgancıoğlu, özetle şöyle konuştu:

“ÖDEVLER YAPILMAZSA…”

“Bütün bunlar bilinmesine rağmen Türk tarafı, - evet Rum tarafının da eksikleri, yanlışları vardır ama - bizim seçtiğimiz Sayın Eroğlu, bilgi - belge değişimini ve diğer bilgileri yeterli zaman önce vermediği için de Greentree’nin 2. ayağı da Sayın Genel Sekreter’in açıkladığı gibi beklenen bir sonuç olmuştur. Çünkü siz toplantıya giderken iyi hazırlık yapmaz, verilen ödevleri yerine getirmezseniz ve tüm sorunların Greentree’de çözülmesi gibi bir sonuç üretirseniz başka bir sonuç da mümkün değildir.

“LİDERLERE DE, HALKLARINA DA SON İKAZ… DÜZEY DÜŞTÜ”

Biz CTP - BG olarak, bu zirvenin her iki lidere ve halklarına da son bir ikaz olduğu değerlendirmesi yapıyoruz. Yine bu zirvede ortaya çıkan sonuçlara baktığımızda, yani Sayın Downer’ın vereceği rapora göre bundan sonra nasıl davranılacağının belirleneceğini ifade ettiğine göre, Kıbrıs sorunu görüşmelerinde bir düzey düşürme olduğunun tespitini yapıyoruz.”

“GENEL SEKRTER HOŞNUTSUZ”

CTP - BG Genel Başkanı Yorgancıoğlu, “iki hafta veya en geç bir ay içinde liderlere yüklenen görevleri yerine getirip getirmediklerine göre” BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın yazacağı mektup uyarınca hareket edilecek olmasının, BM’nin Kıbrıs sorununa ilgisinde düzey düşüklüğünü ve Genel Sekreter’in gelişmelerle ilgili hoşnutsuzluğunu gösterdiğini savundu.

Kıbrıs Türk halkının yeniden çözümsüzlükten sorumlu taraf koltuğuna oturtulmasını kabul etmediklerini vurgulayan Özkan Yorgancıoğlu, “Ama bunun için Sayın Eroğlu’nun önümüzdeki iki haftalık süreci çok pozitif değerlendirmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Yorgancıoğlu, bütün senaryoları “end - game” üzerine kurmanın, yani BM Genel Sekreteri’nin “artık bu iş olmaz” demesine bırakıp sonrasında başka senaryolar çizmenin Kıbrıs Türk halkını kurtaran bir yaklaşım olmadığını ve geçmişte bunun acılarının yaşandığını ifade etti.

“SÜREÇ ÇOK VERİMLİ KULLANILIP YAPICI ÖNERİLER ORTAYA KONULMALI”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, 15 günlük - 1 aylık süreci çok verimli kullanıp yapıcı öneriler ortaya koyması gerektiğini söyleyen CTP lideri, “ayrıntılarda boğularak yaklaşan Rum Yönetimi’nin AB Dönem Başkanlığı’nı da hesaplayarak zaman kazanmak yerine”, siyaseten bir irade ortaya konulmasının önemini vurguladı.

Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk halkının zamanının çalındığının ayırdında olunması gerektiğini belirterek, CTP - BG’nin süreyi verimli kullanmak için elinden geleni yapacağını; halkın ve sivil toplum örgütlerinin de Kıbrıs sorununun çözümü için yapılan çalışmalarda Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu “zorlamak adına” Kıbrıs sorununu daha çok gündem yapmasını istedi.

Rum tarafına da düşen görevler olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, “Bu onların işi. Bizim halkımız sorunun çözülmesi adına, niyetinin gerçekten bu olduğunu göstermek adına çok çalışması gerekir” diye konuştu.

Görüştükleri yabancı diplomatların, sorun Kıbrıs Türk tarafının isteksizliği yüzünden çözümsüz kalırsa halkı çok kötü günler beklediğini söylediklerini ifade eden Özkan Yorgancıoğlu, içte yaşanan sorunlar yüzünden insanların büyük fotoğrafı göremez olduğunu ve Kıbrıs sorununun hiç gündem yapılmadığını savundu.

Özkan Yorgancıoğlu, “Bu da aslında Sayın Eroğlu’nun sorunu çözmede biraz daha isteksiz davranmasına ve biraz daha rahat hareket etmesine yardımcı oluyor” iddiasında bulundu.

Yorgancıoğlu, konuyu, partisinin de içinde yer aldığı Toplumsal Varoluş Hareketi’nin gündemine taşıyacaklarını belirterek, “Sorun çözülmeden de işleri iyileştirmek için çalışmamız gerekir ama sorunu çözdüğümüzde içerdeki sorunların da çok daha süratli çözüleceğinin ayırdında olmamız lazım. Siyasetçiler de, toplum da daha aktif olmalı” diye konuştu.