Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Erçin Tekakpınar, mecliste uzun ve gergin geçen görüşmelerin ardından kabul edilen Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasası sayesinde halen yaşanmakta olan maaş krizinin ileriki yıllarda ortadan kalkmasını umuyor. Tekakpınar, yapılan değişiklikleri savunurken “Keşke 10 yıl önce yapılsaydı” dedi.
Tekakpınar, 1977’den beri yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Yasası ve 2008’den sonra ilk kez çalışma hayatına girenleri kapsayan Sosyal Güvenlik Yasası’nı yürüttüklerine işaret ederek, değiştirilen Sosyal Sigortalar Yasası’yla iki yasa arasında standart ve norm birliğinin sağlandığını söyledi.
Sosyal Sigortalar’ın şu anda ayda 44 milyon TL maaş ödediği 28 bin 500 emeklisi ve 71 bin civarında da aktif prim yatıran olduğunu açıklayan Erçin Tekakpınar, Sosyal Sigortalar Yasası’ndaki son değişikliklerin üç ana başlıkta toplandığını ifade etti.
“Sosyal Sigortalar’daki prim oranları daha düşük olmasına rağmen insanların 50-55 yaşında emekli olma imkanı vardı” diyen Tekakpınar şöyle dedi:
“ Prim oranlarını düzenleyerek Sosyal Güvenlik Yasası’ndaki oranların düzeyine getirdik ve 45 yaşın altındaki sigortalıları etkileyecek şekilde de emekli yaşını, kademeli olarak 60’a çektik.Prim oranlarını düzenlerken reel bir artış getirmemeye çalıştık. O yüzden düzenlemeyi İhtiyat Sandığı prim oranlarında işçi ve işveren paylarını birer düştük; 5-5’ten 4-4’e çektik ve o yüzde 2’lik farkı da Sosyal Sigorta primlerine yansıttık. Yani reel bir artış olmadı. Kesinti 300 TL ise gene 300 olacak.”

Yılda 25-30 milyon ek katkı

Bu düzenlemenin Sosyal Sigortalar’a yılda 25-30 milyon TL ek katkı getireceğini açıklayan Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Erçin Tekakpınar, böylece gelecek nesillere sağlam temelleri ve sürdürülebilir bir mali yapısı olan sosyal güvenlik sistemi bırakma hedeflerine yaklaştıklarını söyledi.
Tekakpınar, sosyal güvenlik politikalarının uzun vadeli olduğuna işaret ederek, yapılan değişikliklerin de genellikle tepkiyle karşılandığını belirtti. Tekakpınar, marttan itibaren gelir artışlarının başlayacağını; 2013-14’te ise yapılan yasal değişikliklerin olumlu sonuçlarını göreceklerini ifade etti.
Tekakpınar, 2011 yılı bütçelerindeki açığın 90 milyon TL olduğunu; İhtiyat Sandığı ve bazı bankalara borçlarının da bulunduğunu kaydetti.

Maaş sıkıntısı

Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl ilk kez Sosyal Sigortalar’ın devletten alacağı üçüncü ayak primleri için Maliye bütçesine kalem konulduğunu belirten Daire Müdürü, “Maliye’nin mükellefiyetleri kalem kalem belli oldu. O yüzden bu yıl yasanın da getirdiği etki olacak. Maaş ödemelerinde geçen yıl yaşadığımız sıkıntıları yaşamayacağımızı ümit ederim. Şu anda her ay düzenli maaş ödeyebileceğiz gibi görünüyor. Borçlanma da minimum düzeyde olacak. Her ay borçlanma ihtiyacı duyulmayacak” dedi.
Erçin Tekakpınar, emeklilik yaşının kademeli olarak 60’a yükseltilmesi konusunda tepki de aldıklarını ancak Sosyal Güvenlik Yasası’na göre, 2008 sonrası ilk kez çalışmaya başlayanlar 60 yaşında ve Sosyal Sigorta’ya göre yüzde 2 daha yüksek prim yatırarak emekli olabilecekken, Sosyal Sigortalar Yasası’na göre 50 yaşında ve daha düşük primle emeklilik hakkının toplumsal bir rahatsızlık olduğunu anlattı.

5 bin 500 kişi aftan yararlandı

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Erçin Tekakpınar, gecikmiş sosyal sigorta prim borçlarının affından yararlanmak için başvuranların sayısının 5 bin 500 civarında olduğunu, şubat sonuna dek müracaat alacaklarını da söyledi. Tekakpınar, mart sonuna kadar da borçların yapılandırılması için çalışacaklarını bildirdi.

Sea Side ihalesi

Tekakpınar, Sosyal Sigortalar Dairesi’ne ait Sea Side Otel’in kiralanması için çıktıkları iki ihaleye katılım olmadığını; önümüzdeki günlerde şartnamede değişikliklere gidip yeniden ihaleye çıkacaklarını açıkladı.

Lefke’de yolsuzluk

5 ilçe yanında Lefke’de de şubesi bulunan Sosyal Sigortalar Dairesi’nin 230 personeli bulunduğunu kaydeden Erçin Tekakpınar, Lefke şubelerinde üç personelin karıştığı ve şu anda görevden el çektirilen yolsuzlukla ilgili polis ve Sayıştay’ın soruşturmasının sürdüğünü ifade etti.
Şu anda 70 bin TL’nin zimmete geçirildiğinin saptandığını, rakamın artabileceğini kaydeden Tekakpınar, “Dairenin imajı açısından kötü ve üzücü bir olay. Suçluların ortaya çıkması lazım. Bundan sonra da iç denetime ağırlık vereceğiz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK : KIBRIS