İSRAİL İÇ İSTİHBARAT SERVİSİ ŞİN-BET (ŞABAK) BAŞKANI NADAV ARGAMAN: "ÇİN'İN İSRAİL'DE ÖZELLİKLE STRATEJİK ALTYAPI VE İÇ PİYASADAKİ BÜYÜK ŞİRKETLERE YÖNELİK YATIRIMLARIYLA OLUŞTURDUĞU NÜFUZ TEHLİKE OLUŞTURUYOR"
Kudüs, 10 Ocak 19 : İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) Başkanı NadavArgaman, Çin'in ülkedeki yatırımlarının İsrail'in güvenliği için tehlike oluşturabileceği uyarısında bulundu.
İsrail Kanal 7 Televizyonu'nun haberine göre, Argaman, "Çin'in İsrail'de özellikle stratejik altyapı ve iç piyasadaki büyük şirketlere yönelik yatırımlarıyla oluşturduğu nüfuz tehlike oluşturuyor." dedi.
Argaman, Çin şirketlerinin İsrail sigorta şirketlerini satın almanın yanı sıra yeni Hayfa Limanı ile hafif raylı sistem inşatını üsteleneceğini belirterek, söz konusu yatırımları denetleyecek kanunlar çıkarılması gerektiğini söyledi. 
Yabancı ülkelerin yatırımlarını denetleme açısından, güvenlik ihtiyaçlarıyla karşılaştırıldığında İsrail'deki kanunların yetersiz olduğunu belirten Argaman, bu durumun tehlikeli olabileceğini kaydetti.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, geçen yılki bir açıklamasında, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 11 milyar doları aştığını ve Çin'in, İsrail'in 3. büyük ticaret ortağı olduğunu dile getirmişti.
İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesinin daha önceki haberinde, Washington yönetiminin, İsrail'in son dönemde Çin ile geliştirdiği teknoloji alışverişini içeren iş birliğinden rahatsız olduğu ve Tel Aviv'i bu yönde sert bir dille uyardığı ifade edilmişti.
(AA/AK/ŞEB)