ÇİN VE RUSYA ARASINDA PETROL VE DOĞALGAZ ANLAŞMALARI İMZALANDI

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, göreve başlamasının ardından ilk yurtdışı gezisini yaptığı Rusya'da mevkidaşı Vladimir Putin ile biraraya geldi.

Şi, Moskova'da Putin tarafından Kremlin Sarayı'nda gösterişli bir resepsiyonla karşılandı, heyetler arası görüşmelerde Rusya petrolü ve doğalgazının Çin'e sevkiyatı konusunda anlaşmalar imzalandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus İTAR-Tass ajansına yaptığı açıklamada, Çin ile ilişkilerinin, "küresel siyasette çok önemli bir unsur" olduğunu, Moskova yönetiminin, Şi'nin, ilk yurtdışı gezisini Rusya'ya yapma kararını "büyük takdirle karşıladığını" söyledi.

Putin, Moskova ve Pekin yönetimlerinin, "yeni, daha adil bir dünya düzenini şekillendirmeye" yardım ettiklerini ifade ederek, iki ülkenin, uluslararası krizlere "dengeli ve pragmatik bir yaklaşım" gösterdiklerini kaydetti.

Çin Devlet Başkanı Şi de, Rusya'dan, "ortak stratejik güvenliklerini sağlama almak için bölgesel ve uluslararası konular ele alınırken ilişkilerini ve koordinasyonlarını güçlendirmeleri" yönündeki beklentisini dile getirdi.