Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer ve çevre mühendisleri, Kalecik’te bulunan AKSA Elektrik Santrali’ni ziyaret ederek santralda baca gazı emisyonları için arıtma sistemi ve baca gazı ölçüm sistemi kurma çalışmalarını denetledi.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel’in geçtiğimiz Temmuz ayında Çevre Koruma Dairesi’nin Gazimağusa Şube Amirliği’ni ziyaretinde Kalecik’te bulunan AKSA Elektrik Santrali’nin iyileştirilmesi yönünde verdiği talimat sonucunda başlatılan çalışmaların denetiminde Eşref Ünlüsoyer’e Dairenin Çevre Mühendisleri Tolga Baki, Özşen Diran ve Burak Çelik eşlik etti.

Kalecik’teki AKSA Elektrik Santrali’nin bacasından çıkan dumanın hava kalitesini büyük oranda düşürdüğünün Çevre Koruma Dairesi tarafından yapılan ölçümlerde gözlemlendiğini belirten Ünlüsoyer, yapılan ölçümlerin santralin bacasında ölçüm cihazı bulunmaması nedeniyle sadece Kalecik köyündeki ölçüm istasyonundan aldıkları verilere bağlı olarak yapılmakta olduğunu kaydetti.

Ünlüsoyer, santralin bacasında, 24 saat kesintisiz baca gazı ölçümlerinin yapılabilmesi amacıyla kurulmakta olan ölçüm sisteminin tamamlanmasının ardından daha sağlıklı verilere ulaşacaklarını ifade etti.

Santralin, bacasına kükürt ve toz giderme sistemi Desox ile azot oksitleri giderme sistemi Denox’un kurulması çalışmalarının sürdüğü kaydeden Ünlüsoyer, yaptıkları denetim esnasında Santral Müdürü Murat Çaptuğ‘un da kendilerine eşlik edip santraldeki iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü ifade ettiğini belirtti.

Çaptuğ’un çalışmaların en kısa sürede tamamlanarak baca gazı arıtma sisteminin devreye sokulacağını ve buna bağlı olarak baca gazı ölçümlerinin de yapılmaya başlanacağını söylediğine de dikkati çeken Ünlüsoyer, alınacak ölçüm sonuçlarının aynı zamanda Çevre Koruma Dairesi’nin merkezine de aktarılmaya başlanması ile birlikte baca gazı ölçüm sonuçlarının yasal mevzuat kuralları çerçevesinde değerlendirileceğini belirtti.

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, Kalecik’teki AKSA Elektrik Santrali’nin denetlenmesi esnasında yaptığı açıklamada, çevre kirliliği yaratması olası tüm sanayi tesislerinin ve taş ocaklarının da denetleneceğini belirterek ilgili mevzuata uymayan tesislere kapatma dahil  yasal tüm yaptırımları uygulayacaklarını vurguladı.