'Soykırım' gerginliği yaşanan Fransa'nın askeri ateşesi, Çanakkale Savaşları’nın 97. anma törenlerine hazırlık toplantısından kovuldu.

Her yıl Başbakanlık’ta gerçekleştirilen Çanakkale Savaşları’nı anma törenlerine ilişkin organizasyon toplantısına, Fransa ile yaşanan gerginlik damga vurdu.

İlgili ülkelerin temsilcilerinin çağrıldığı toplantıya, 'soykırımı inkar' yasası senatosu tarafından onaylanan Fransa davet edilmadi. Buna karşın Fransa, toplantının rutin yapıldığını düşünerek askeri ateşesini gönderdi.

Toplantı başlamadan durumu fark eden Başbakanlık bürokratları, biri kadın biri erkek resmi üniformalı iki askerden toplantıyı terk etmelerini istedi.

Habertürk’te yer alan haberde, olayın Fransa’ya uygulanan diplomatik ambargonun bir göstergesi olduğu ve bürokratların ateşeye, "Sizi bu toplantıya çağırmadık, lütfen ayırılın" dedikleri bilgisi yer aldı.

Fransız yetkilerden gelen açıklamanın, "Bu güçlü bir nota" şeklinde olduğu kaydedilen haberde, 25 Nisan’daki Anzak törenlerine ilişkin bu tavrın ikinci aşamasının, Fransa’nın 24 Nisan’daki Gelibolu törenlerine çağrılamamasının olacağı belirtildi.