Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Maronitlerin de Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar gibi toplumun bir parçası ve de savaş mağduru olduğunu söyledi.

Çakıcı, bu konudaki açıklamayı, bir Maronit köyü olan Gürpınar (Aymarina) Muhtarı Parteslis Xfessas ve beraberindeki heyeti  kabulünde yaptı. 

TDP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, TDP Genel Merkezi’ndeki görüşmede Parti Lefkoşa İlçesi Başkan Vekili Özgün Kutalmış da hazır bulundu.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Gürpınar (Aymarina) Muhtarı Parteslis Xfessas başkanlığındaki Maronitleri kabul etmekten mutluluk duyduğunu bildirdi.

Maronitlerin Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar gibi toplumun parçası olduğunu belirten Çakıcı, “Maronitler de savaşın mağdurlarındandırlar” dedi.

Çakıcı, Koruçam, Özhan ve Karpaşa Marontilerinin köylerine döndüklerini ve mülklerine kavuştuklarını, ancak, mallarına geri dönemeyen ve malına karşılık mal alamayan yüzlerce kişi gibi, köylerine dönemeyen ve mallarını alamayan Gürpınar Maronitlerinin mağduriyet yaşadıklarını belirterek, “Gürpınar (Aymarina) Maronitleri şu an askeri bölge olduğu için köylerine dönememektedirler” ifadesini kullandı. 

Maronitlerin köylerine dönmelerine ve arazilerinin iade edilmesine yönelik 28 Haziran 2004 tarihli Bakanlar Kurulu kararı olduğunu anımsatan Çakıcı, “Gürpınar Maronitleri bu karara uyulmasını istiyorlar, ancak, anladığımız kadarıyla, şu an evlerimize dönemesek de, en azından mallarımızı alalım, çözümle birlikte de köyümüze geri döneriz noktasında duruyorlar” şeklinde konuştu.

Mehmet Çakıcı, Gürpınar Maronitlerine ait bazı malların bazı kişilere verildiğini, bazılarının ise bu malları sattığını anlatarak, bu açıdan işin daha da karmaşık hale geldiğini belirtti. Mehmet Çakıcı, TDP’nin Gürpınar Maronitlerinin haklı talepleriyle kiliselerinin tamir edilmesi yönündeki izin isteklerini Meclis dahil her platforma taşıyacaklarını kaydetti.