Dün, EL-SEN ile hükümetin elektrik konusunda vardığı mutabakata değinen Akça, “Bu sorunu çözmez, KKTC idarelerinin sorun çözme iradesi yok. Özelleştirme bir ihtiyaçtır” dedi.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, “elektrik konusunda yaşananların Kuzey Kıbrıs’taki idarelerin sorun çözme konusunda pek güçlü olmadıklarını gösterdiğini” belirterek, dün varılan mutabakatın sorunu çözmeyeceğini söyledi.

Büyükelçi Akça, özelleştirmenin dünyanın gündeminde olduğunu, hatta çok geç kalındığını belirterek, KKTC’de de çalışanların haklarının korunması ve yapılan özelleştirmenin şeffaf olması için yasaya ihtiyaç duyulduğunu; Türkiye’nin, KKTC’nin daha da kalkınması için tavsiyelerde bulunduğunu ama bunları şekillendirip zamanlamasını belirlemenin hükümetlerin sorumluluğu olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Gönyeli Belediyesi’ni ziyaretinde bir gazetecinin sorusu üzerine elektrik konusunda değerlendirmeler yaptı.

Akça, elektrikte geçen hafta yaşananların yaşanmaması gerektiğini belirterek, “Sendikalar ve hükümetin görüş ayrılıkları olabilir ancak bunlar halka yansıtılmaz, halk mağdur edilmez. Dolayısıyla taraflar kim olursa olsun bu yaşananlar Kuzey Kıbrıs’taki idarelerin sorun çözme konusunda pek güçlü olmadıklarını göstermiştir. Bunu söylemek isterim” dedi.

“ÖZELLEŞTİRME DÜNYA GÜNDEMİNDE… HATTA ÇOK GEÇ KALINDI”

Özelleştirmenin dünyanın gündeminde olduğunu, hatta çok geç kalındığını ifade eden Büyükelçi Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Akça, bunu tartışmanın bilim adamları ve ekonomistlere düştüğünü; KKTC’de bir özelleştirme yasası ihtiyacı olduğunu söyledi.

Akça, özelleştirme yasası olmadan özelleştirme yapılmasının da mümkün olduğunu ve yapıldığını kaydederek, “Bu yasa, çalışanların haklarının korunması ve yapılan özelleştirmenin şeffaf olması için gereklidir” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN DAYATMASI MI?”

“Türkiye’nin dayatması” tabirinin çok kullanıldığını ama bunun çok iyi ifade edilmiş bir tabir olmadığını belirten Büyükelçi Akça, Türkiye’nin kendi yaptıkları, yaşadıkları ve bilgi birikimiyle KKTC’nin daha da kalkınması için önerilerde bulunduğunu, fakat bunları şekillendirip zamanlamasını KKTC Hükümeti’nin yapacağını dile getirdi.

“VARILAN MUTABAKAT SORUNU ÇÖZÜCÜ NİTELİKTE DEĞİL”

“Elektrik konusunda varılan mutabakat, bu sorunu çözücü nitelikte değildir” diyen Akça, elektriğin maliyeti ve satış fiyatlarıyla kilowatt saat başına10 kuruş civarında zarar edildiğini, bu zarar kapatılmadıkça, kamu borçları dışında banklara ve mal alınan yerlere birikmiş 300 - 250 milyon TL borcu da düşünüldüğünde adına özerkleştirme veya başka bir şey dense de KIB - TEK’in sürdürülebilirliği konusunda ciddi bir sıkıntı göründüğünü söyledi.

“ZAMMA GİDİLİRSE TAM BİR FELAKET OLUR”

Büyükelçi Halil İbrahim Akça, “Benim temennim, bunun tekrar bir zamma dönüşmemesidir. Zaten Kuzey Kıbrıs’taki gerek hane halkı, gerek işadamları mevcut faturaları ödemekte zorlanıyor. Rekabet gücünü ciddi biçimde olumsuz etkilemiş durumda. Tekrar bir zam yoluna gidilmesi tam bir felaket olur. İnşallah öyle bir yola gidilmez diye temenni ediyorum” şeklinde konuştu.