Lefkoşa’da Lokmacı sınır kapısı yanındaki ara bölgede kiliseye ait binalar ve çevresinde eylem yapan gençlere dün gece Rum polisi müdahale etti. Binanın içinde arama yaparak eylemcileri gözaltına alan polisin, aşırı şiddet kullandığı, eylemcileri darp ettiği iddia edildi. Barış etkinliği yapan iki toplumdan gençlerin Rum polisi tarafından tartaklanması büyük tepki çekti.

Polisin müdahalesi sırasında Kıbrıslı Türk ve Rum gençlerden oluşan yaklaşık 30 kişinin bina içinde ve çevresinde olduğu öğrenilirken, bunlardan 15 kişinin polis tarafından gözaltına alındığı tahmin ediliyor. 

Arkadaşları polis tarafından bina içine toplanarak gözaltına alınan eylemci gençler, bina önünde slogan atarak polisi protesto etti. 

Olayın yaşandığı sırada Türk tarafındaki kontrol noktasında da polis geniş güvenlik önlemi aldı. Sivil polisler, olayı yakından takip etti. 

Polis eylemcileri binaların arka tarafından çıkararak gözaltına alırken, ağır yaralanan bir kişi sağlık ekipleri tarafından sedyeyle binadan alınıp hastaneye götürüldü.

Arkadaşları polis tarafından gözaltına alınan eylemciler, uzun süre bina önünde içeridekilerin durumunu öğrenmeye çalıştı. 

Olayla ilgili bilgi veren görgü tanıkları, “Polis aniden geldi. Bazılarını binanın içine çekti. Dışarıdan çığlıklar duyduk. Kimsenin içeri girmesine izin vermediler. İçeride tam olarak kimlerin olduğunu bilmiyoruz ancak 15 kişinin gözaltına alındığını tahmin ediyoruz” dedi.

Yaşanan olayın şokunu üzerinden atamayan ve gözaltına alınanlar için endişelenen eylemcilerden bazıları birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü.

“Barış için eylem yaptık, kimseyi rahatsız etmedik”

Ara bölgede kiliseye ait binada ve çevresinde uzun süredir eylem yapan gençlere dün gece Rum polisi tarafından ani bir baskın yapılması ve bazı eylemcilerin gözaltına alınması tepki çekti. 

Görgü tanıkları olayı anlatırken, yaşananlara anlam veremediklerini, polisin aşırı şiddet uygulamasının demokratik olmadığını söyledi. 

Görgü tanıkları, daha önce polisten herhangi bir uyarı almadıklarını, kimsenin binayı boşaltmalarını talep etmediğini söyledi.

Bir görgü tanığı, “Polis aniden geldi, ellerinde silahlar vardı, 20-30 kişiydiler. Kapıları, camları kırarak binanın içine girdiler. Yaklaşık 14-15 kişiyi zorla içeriye soktular. Saçlarından sürüklenen kişiler vardı. İçeriden dakikalar boyunca çığlık sesleri geldi. Polis kaba kuvvet kullandı. Arkadaşlarımızı dövdüklerini düşünüyoruz çünkü bağırıyorlardı. Birinin merdivenlerden aşağı atıldığını duyduk” dedi.

Polisin müdahalesinden hemen önce toplantı yapıldığını, bölgede yaklaşık 30 kişi olduklarını söyleyen görgü tanığı, “Bizi buradan atmak istediler. Birileri kilisenin şikayet ettiğini, bu nedenle polisin baskın yaptığını söyledi ama bazıları da narkotik polisinin arama yapmak istediğini iddia etti. Tam olarak bilemiyorum. Biz burada barışçıl bir eylem yapıyoruz. Kimseyi rahatsız etmedik. Polis daha önce buraya gelmedi, uyarı yapmadı, her şey bir anda oldu” diye konuştu. 












KAYNAK : KIBRIS