Ülkenin en büyük kenti Halep'in kontrolü için başlayan savaş 19'uncu gününü geride bırakırken, Suriye ordusunun kentin civarına yaptığı yığınağı dün tamamladığı açıklanmıştı. 

AFP'ye konuşan Suriyeli bir güvenlik yetkilisi ordunun Selahaddin semtinin batısından doğusuna doğru ilerlediğini kaydetti. Böylelikle semtin ikiye bölünmesi hedefleniyor.

Adı açıklanmayan yetkili, "Bazı bölgelerde direniş devam etse de, semtin kontrolünü ele geçirmek fazla uzun sürmeyecek" dedi. 

SELEHADDİN ORDU KONTROLÜNDE

Lübnan'dan yayın yapan Hizbullah'a ait El Manar televizyonu, akşam saatlerinden itibaren Selehaddin'in Suriye ordusunun kontrolüne geçtiğini duyurmuştu. El Manar, topçu ve hava desteği eşliğinde ilerleyen birliklerin bazı pozisyonları tuttuklarını ve semte tankların girdiğini bildirdi.

Reuters'e konuşan bir silahlı militan "Geri çekiliyoruz, buradan çıkıyoruz" dedi. Geçtiğimiz hafta semtte kurulan muhaliflere ait bazı kontrol noktalarının da boşaltıldığı belirtiliyor. 

Başka bir militan ise bazı binaların ve sokakların boşaltıldığını ancak kentten çekilmediklerini iddia etti. Reuters'e konuşan kaynak "Bizim çocuklar hala orada ve durum bizden yana" dedi.

MUHALİF KOMUTANLAR ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI
Beşşar Esad rejimine karşı savaşan Suriyeli muhaliflerin önde gelen isimlerinden Abdülcabbar El Ukeydi’nin öldürüldüğü ileri sürüldü.

İran devlet televizyonu Press TV’nin iddiasına göre, Özgür Suriye Ordusu’nun askeri kanadı olan askeri konseyin Halep sorumlusu El Ukeydi, dün Suriyeli askerlerle girdiği bir çatışmada öldürüldü. 

Düzenli olarak yabancı ajanslara demeç veren Ukeydi'nin bugün hiçbir açıklamada bulunmaması bu iddiayı güçlendiriyor. Öte yandan Suriye kaynakları militanların kentteki komutanlarından Abdul Vahit El Dandaşi'nin de çatışmalarda öldürüldüğünü açıkladılar.  

MUHALİFLER KISKAÇTA

Suriye ordusunun kentte çatışmaların başladığı günden bu yana yaptığı yığınağın dün tamamlandığı açıklanmıştı.

Bu süre zarfında ordu birlikleri kentin merkez bölgelerinin militanların kontrolüne geçmemesi için savunmada kalmış, muhaliflerin elindeki noktalara uçaklar, helikopterler ve topçular tarafından vurulmuştu.

Selehaddin bölgesinin düşmesi kentte sayıları 3 bine ulaşan muhaliflerin Türkiye'ye uzanan ikmal yollarının kapanması anlamına geliyor. Bu da isyancıların Suriye ordusu tarafından imha edilmesi gibi bir riski beraberinde getiriyor.

İnsan hakları örgütleri de çatışmalarda sivillerin yaşamlarını yitirmesinden endişe ediyor. Uluslararası Af Örgütü taraflara uluslararası insani kurallara uymaları gerektiği uyarısında bulundu.