Mahkeme, ‘örgüt yok’ diye tüm sanıklara beraat kararı verirken, savcı Hikmet Usta, “Dink cinayeti, Ergenekon’un Trabzon hücresi tarafından işlenmiştir” iddiasıyla kararı Yargıtay’a taşımaya hazırlanıyor.

Hrant Dink suikasti davasının ‘çocuk tetikçisi’ Ogün Samast’ın 22 yıl hapis ve azmettirici Yasin Hayal’in müebbet hapis cezası almasıyla sonuçlanmasının ardından, gözler cezaları az bulan ve ‘Cinayetin Ergenekon’un Trabzon hücresinin bir eylemi’ görüşünde ısrarcı olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmalara çıkan özel yetkili Savcı Hikmet Usta’ya çevrildi. Karara itiraz edecek olan Usta’nın, tahliye edilen Erhan Tuncel dahil yedi sanık için ‘müebbet’ cezası talebini yineleyeceği kaydedildi.

Savcı Usta’dan ‘7 müebbet’ itirazı

Mahkemenin kararına itiraz edeceği öğrenilen Özel Yetkili Savcı Hikmet Usta, cinayetin bir ‘Ergenekon işi’ olduğunu düşünüyor ve bu yönde elde ettiği delilleri gerekçe gösteriyor. Adliye kaynaklarına göre, mütalaasında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de aralarında bulunduğu 7 sanık için ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteyen Savcı Usta’nın, mahkeme kararına yapacağı itirazda da aynı gerekçeleri sıralacağı bildirildi. Savcı Hikmet Usta, sanıklar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Mustafa Öztürk ve Tuncay Uzundal’ın “Cebir ve şiddet kullanarak, anayasal düzeni kaldırmaya teşebbüs” suçundan ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti.

Dink derin yapının son eylemi

Suikastın Zirve Yayınevi ve Rahip Santoro cinayetiyle de bağlantıları bulunduğuna dikkat çeken Savcı Usta “Hedef Türkiye Cumhuriyeti ve kamu düzenidir. Derin yapıların en son gerçekleştirdiği suikast Dink suikastıdır” tespitinde bulunmuştu. Savcı Usta “Dink cinayetinin, Mc Donalds’ın bombalanmasının ve diğer eylemlerinin salt milliyetçilik duyguları kabaran gençler tarafından işlenmesinin ötesinde, iştirak halinde ve süreklilik içerisinde çalışan, gizlilik kuralları ve örgütsel hiyerarşiye azami özen gösteren Tuncel ve Hayal yönetiminde, Ergenekon Terör Örgütü’nün, Trabzon’da faaliyet gösteren hücre yapılanması tarafından işlenmiştir” demişti.

Öğrenci simitçi bunu planlayamaz

Trabzon hücre yapısının faaliyetleri ile Ergenekon’un genel eylem prensipleri arasında hiçbir fark olmadığını vurgulayan Savcı Usta’nın mütealasında, “Aksi taktirde birisi üniversite öğrencisi diğeri simit satan ve örgüt yöneticisi sıfatını verdiğimiz iki sanığın ülkemizin en vahim siyasi cinayetlerinden birini ve bombalama eylemini planlayarak uygun koşulları oluşturarak tek başlarına gerçekleştirmelerini kabul etmek mantıken doğru değildir” denilmişti. Savcı Usta’nın Yargıtay’a da aynı itirazı yapacağı belirtiliyor.


Mahkeme bitti, savcı ‘örgüt’ arıyor

Mahkeme “terör örgütü konusunda yeterli delil bulunmadığı’’ gerekçesiyle örgüt suçundan sanıkların beraatına karar verdi. Ancak, Dink cinayetiyle ilgili hem sanıklarla irtibatlı 96 telefon hem de 30 kamu görevlisiyle ilgili soruşturma devam ediyor.


Dink Balyoz’da hedef Kafes’te ‘operasyon’du

DİNK cinayeti davasında savcılık ‘Suikast, Ergenekon’un Trabzon hücresinin bir eylemi’ derken, gözler Dink davası ile Ergenekon davası sanıkları arasındaki ‘bağlantılara’ çevrildi. İşte iddianamelerdeki bağlantılar:

Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçirilen Kafes Eylem Planı’nda Dink cinayetinden ‘Operasyon’ olarak bahsediliyor.

Balyoz Darbe Planı idianamesinde yer alan belgelere göre, olası darbe sürecinde Dink ‘hedef isimler’ arasında yer alıyor.

Dink cinayetinde, suikast ihbarı aldığı halde değerlendirmediği gerekçesiyle hakkında dava açılan dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz’ün, Ergenekon ‘üst düzey yöneticisi’ iddiasıyla yargılanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük’le fotoğrafları ortaya çıktı. Ergenekon soruşturmasında, Albay Öz’ün Ergenekon sanıklarıyla bağlantısının araştırılması için, Öz’ün kullandığı telefon ve ‘banka hesap hareketlerinin incelenmesine karar vermişti.

Ergenekon sanığı Veli Küçük, öldürülmeden önce Dink’in yargılandığı ‘Türklüğü hakaret’ davasına ‘müdahil’ olarak katılmak istedi. Davayı açan da Ergenekon sanığı Kemal Kerinçsiz’di.

‘Dink cinayeti şeması’nda, Ergenekon sanıkları Veli Küçük, Levent Göktaş, Levent Temiz ve Kemal Kerinçsiz’in Dink cinayeti sanıklarıyla irtibatlı oldukları iddia edildi. Göktaş, savcılık tarafından bu şema ve cinayetle ilgili sorgulandı.

Ergenekon sanığı Sinan Aygün’ün notlardında X şahıs, Danıştay ve Dink cinayetlerinde düğmeye basanın Veli Küçük olduğunu söylüyor.

İtirafçı Alaattin Kanat “Dink cinayetinin arkasında JİTEM ve Veli Küçük var” şeklinde ifade verdi.


Dink kararında bir skandal

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 19 sanığın yargılandığı davada verilen ve her kesimden tepki alan kararda, tutuksuz sanıklardan Coşkun İğci hakkında hüküm kurulmadığı ortaya çıktı. İğci’nin hakkındaki kararın yazılmasının sehven unutulduğu, mahkeme heyetinin toplanıp bu konuda ek karar vereceği öğrenildi.


13 sanığa hiç ceza verilmemişti

Dink davasında 18 sanık örgüt suçlamasından beraat ederken Yasin Hayal, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Erhan Tuncel’e ise Mc Donalds’a patlayıcı atılması olayıyla ilgili 10 yıl 6 ay ceza verildi. Sanık Ahmet İskender 12 yıl 10 ay, Ersin Yolcu da 12 yıl hapisle cezalandırıldı. Salih Hacısalihoğlu ise 2 ay 15 gün hapis cezası aldı. 13 sanık ise hiçbir ceza almadı.


Savcı beraat talep etmişti

19 Eylül 2011 günkü duruşmada açıklanan savcılık mütalaasında, İğci’nin ‘’Dink cinayetine katıldığına ve terör örgütü üyesi olduğuna dair kesin ve inandırıcı delil bulunamadığından’’ beraati öngörülmüştü. Yasin Hayal’in karar açıklandıktan sonraki sözleri için de suç duyurusu yapıldı.

Tuncel üniversiteye döndü

DİNK davasında cinayetten beraat eden, Mc Donalds’a patlayıcı atma olayından 10 yıl 6 ay hapis cezası alan ancak tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliye edilen Erhan Tuncel’in üniversiteye geri döneceği öğrenildi. Tekirdağ Cezaevi’nden dün akşam saatlerinde salıverilen Tuncel’in askerliğini yapmadığı gerekçesiyle götürüldüğü askerlik şubesinde öğrenci olduğunu belirtti.


Öğrenci affından yararlanmış

Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 4. sınıf öğrencisi olan Tuncel’in geçtiğimiz aylarda çıkan afla yeniden üniversiteye kayıt yaptırdığı ortaya çıktı. Cezaevinden yaptığı başvurunun kabul edildiğini ve öğrenci olduğunu kanıtlayan Tuncel’in bu nedenle askere alınmadığı belirtildi.


Memleketi Elazığ’a gitti

Avukatı Erdoğan Soruklu, müvekkilinin ağabeyi ve kuzenleri tarafından alınarak memleketi Elazığ’a götürüldüğünü söyledi. Mc Donalds bombalamasıyla ilgili verilen cezayı temyiz edeceklerini belirten Soruklu, Tuncel’in cezaevinden çıktıktan sonra bir işkembeciye gittiklerini ancak Tuncel’in işkembe içmediğini söyledi.
Vicdanları tatmin etmedi ama henüz herşey de bitmedi

İSTANBUL 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Hrant Dink cinayeti davasında verdiği karar siyasilerin de ilk gündem maddesi oldu. Karar eleştirilirken, davanın Yargıtay aşamasının beklenmesi istendi.


DDK raporu da bitmek üzere

CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL MAHKEME süreci devam ediyor. Kamuoyunun genel tepkisini görüyorum, rahatsızlıklar var. Mahkeme sürecinin bitmesini beklemek lazım. Devlet Denetleme Kurulu’nun Dink araştırması bitmek üzere (Dün) Bugün sordum ‘ne durumda?’ diye. Yakında herhalde bitireceklerini söylediler.


Kamuoyu vicdanı rahat değil

BAŞBAKAN ERDOĞAN
: NİHAİ bir karar değil ama kamuoyu vicdanında rahatsızlık oluşturdu. vicdanı rahat değil. Fakat bu niai bir karar değil. Temyiz karar noktasında çok daha farklı bir kararı verebilir. Temyiz sürecini beklemekte, takip etmekte fayda olduğuna inanıyorum. İnanıyorum ki adalet bu noktada yerini bulur. Faille ilgili verilmiş olan bu ceza, ağırlaştırılmış müebbet hapis, idam olmadığına göre, bundan daha başka ceza verilemez. 32 saatte bu işin failini yakalamış bir hükümetiz biz. Ondan sonrası yargıya ait bir süreçtir. Ama yargıya ait süreç uzamıştır. Hemen hemen 5 yıl oldu. Dolayısıyla biz bu süreç içerisinde yargıdan yürütmeye ne intikal etmişse veya yürütmeden ne istenmişse yürütme bunların hepsini yerine getirmiştir. Bundan sonra böyle bir şey olacak olursa yine yerine getirmeye devam eder.


Dava bitmedi süreç devam ediyor

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN:
YARGILAMAnın soruşturma, kovuşturma ve temyiz aşamaları vardır. Dava bitmiş değil, süreç devam ediyor. Değerlendirme süreç sonu yapılır.


Vicdanları tatmin etmedi

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ:
YARGININ bu olayda dikkatli durması ve suç işleyebilecek örgütler varsa ortaya çıkarılması için çaba göstermesi gerekirdi. Karar vicdanları tatmin etmedi.


Çok organize bir örgüt açığa çıktı

AK PARTİ GEN. BAŞK.
YARD. ÖMER ÇELİK: BU kadar organize bir cinayette örgüt yok denmesi, vicdanlarda karşılık bulmadı. Tam tersine çok organize bir örgütün varlığını daha da çıplaklaştırdı.


Umut karartıcı bir karar oldu

KÜLTÜR BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY:
YARGIYLA ilgili bir ağır terim kullanmak istemiyorum ama bu, cinayetin üzerini örtmek isteyenlerin ne kadar direndiği ve etkili olduğunu gösterdi.


‘Bunlara devam edin’ kararı

CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU:
PARASIZ eğitim isteyen öğrenciyi örgüt üyesi yapanlar, Dink’i öldürenleri örgütsüz yargılıyor. (CHP Grup Başkanvekili E. Ülker Tarhan da “Devlet yargısıyla ‘bu eylemlere devam edin’ mesajı verdi” dedi.


Dosya adı değil kanayan yara

BDP GRUP BAŞKANVEKİLİ HASİP KAPLAN:
BİRBİRLERİYLE kavgalı kurumlar, Dink cinayetinin hazırlanmasında, işlenmesinde, içselleştirme uyumu yaşamışlardır. Dink artık bir dosya adı değil, kanayan bir yaradır.

Büyük hayal kırıklığı

AP RAPORTÖRÜ OOMEN-RULJTEN:
AVRUPA Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, Dink kararıyla hayal kırıklığına uğradığını açıkladı: Bu karar, Türkiye’de yargı alanında daha fazla reforma ihtiyaç duyulduğunu net şekilde ortaya koymaktadır.