Aşırı yağışlar nedeniyle dolan Güzelyurt Barajı, dokuz yıl sonra taştı. Bölge insanının yüzünü güldüren bu gelişmenin tuzlanma nedeniyle çok kötü durumda olan yer altı sularına az da olsa tatlılık” getirmesi bekleniyor.

Tatil günü olması nedeniyle dün baraj çevresine akın eden ve oluşan güzel manzarayı seyrederek fotoğraf çeken vatandaşlar “Barajın dolması büyük bereket. Halkımızın buna ihtiyacı vardı” dedi.

En son 2003 yılında dolan ve taşan barajın dünkü durumunu görmek isteyen bölge halkı, Güzelyurt Barajı’na akın etti.

Genç, yaşlı, çocuk demeden her kesimden kişi bu manzarayı görmek için baraja gitti. Ayrıca, barajı görmeye giden herkes bu görüntünün fotoğrafını çekmeyi ihmal etmedi.

Dereye akan pislikler temizlendi

Güzelyurt Barajı’ndan Güzelyurt Deresi’ne doğru taşmaya devem eden su, çöpleri de beraberinde getirdi.

Baraj içerisindeki atık ve molozlar, suyun hızlı akışına kapılarak dere içerisine birikti.

Güzelyurt Deresi’nde de aynı taşma olayının yaşanmaması için Güzelyurt Belediye ekipleri, bölgede çalışma başlattı.

Barajdan dereye doğru gelen pislikleri, dere içerisinden toplayan belediye ekipleri, temizlik çalışması yaptı.

Temizlik son gün

Öte yandan, Güzelyurt Deresi içerisine atılan ağaç dalları, belediye ekipleri tarafından yakıldı.

Barajın taşması ihtimalini göz önünde bulundurmayan belediye, dere içerisinde yapılması gereken temizliği son güne bıraktı.

Güzelyurt Barajı’ndan Güzelyurt Göleti’ne doğru taşan suyun gidiş yolunun tıkamaması için dere ortasındaki ağaç dalları dün temizlendi.

Belediye ekipleri, önce ağaç dallarını bir yere topladı, ardından onları yakarak imha etti.  

Gündüz: Hedef suyu Yayla’ya taşımak

Güzelyurt Kaymakamı Menteş Gündüz de, baraja giderek incelemelerde bulundu. Gündüz, barajın sabah saatlerine taşmaya başladığını söyledi.

Güzelyurt Barajı’nın bazı dere yataklarını da doldurmasının beklendiğini belirten Gündüz, gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti.

Gündüz, yıllardır su sıkıntısı çekildiğine işaret ederek baraja dolan su ile tuzluluk oranının azalması beklentisini dile getirdi. 

Hedeflerinin barajdan taşan suyu Yayla köyüne kadar ulaştırmak olduğunu anlatan Gündüz, yağışların devam etmesi temennisinde bulundu.

Halk mutlu

Yıllar sonra taşan barajı görmeye giden Abdullah İşkey, bölge halkının bu manzara karşısında yüzünün güldüğünü söyledi. İşkey, baraja dolan suyun önemine değinerek yetkililerin, söz konusu suyu yararlı şekilde kullanması gerektiğini belirtti.

Rıza Bozkurt da, “Barajın dolması büyük bereket. Halkımızın buna ihtiyacı vardı” diyerek Güzelyurt’un uzun zamandan sonra yüzünün güldüğünü söyledi.

Olgun Özdoğa ise baraj ve derelere dolan suyun kontrol altında tutulmasını istedi. Bu durumda Türkiye’den gelecek suya ihtiyaç kalmayacağını iddia eden Özdoğa, barajın dolmasını “umut verici” olarak niteledi.

Bölge sakini Ahmet Güral da, 2012 yılında su bereketi yaşanacağına inanç belirterek kuyuların su dolmasını beklediğini belirtti.

Yağışların böyle devam etmesi halinde su sıkıntısı yaşanmayacağını ifade eden Güral, barajın taşması için dua ettiğini söyledi.

 

 

KAYNAK : KIBRIS