FRANSA CUMHURBAŞKANI HOLLANDE: "AVRUPA'NIN BREXİT'TEN SONRA ÖNÜNDE VERMESİ GEREKEN BİR SINAV VAR. BİR PLAN NETLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD olmadan da Avrupa'nın kendi güvenliğini sağlayabilmesi gerektiğini söyledi.

Hollande, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da düzenlenen gayriresmi AB zirvesi öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

"Avrupa'nın Brexit'ten sonra önünde vermesi gereken bir sınav var. Bir plan netleştirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullanan Hollande, Avrupa'da güvenin yeniden tesis edilebilmesi için zirvede güvenlik, geleceğe hazırlık ve gençlere fırsat konularının ele alınacağını belirtti.

Hollande, Avrupa olarak ortak bir projede fikir birliğe varmalarının önemine vurgu yaparak eğer ortak noktada buluşamazlarsa başarısız olacaklarını dile getirdi.

Özellikle, güvenlik konusunun zirvede ana tema olarak yer alacağının altını çizen Hollande, Almanya ile beraber sunacaklar Savunma Birliği planına da değindi.

Hollande, "Savunma konusu Avrupa için bir sorun niteliğindedir. Çıkar ve değerleri koruyamazsak ortada ne birlik ne kıta kalacak. Amerikalı müttefiklerimizle beraber Atlantik anlaşması çerçevesinde kendi savunmamızı yapabilmemiz gerekiyor. ABD işin içinden çıktığından da Avrupa kendini koruyabilmeli." yorumunda bulundu.

Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Elysee Sarayı'nda zirve öncesinde bir araya gelmişti. İki lider, hafta başında basına yansıyan AB Savunma Planı üzerinde görüş alışverişi yapmış ve planın AB için elzem olduğu görüşünü paylaşmıştı.

Fransa ve Almanya'nın, ortak hazırladıkları Savunma Birliği raporunu bugün AB Dış İişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'ye sunması bekleniyor.

Alman ve Fransız basınına yansıyan haberlere göre 6 sayfa olduğu belirtilen rapor, AB'nin kendi içinde güvenlik ve savunma alanında bir koordinasyon merkezi kurması fikri üzerine hazırlandı.