Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, “şimdilik Temmuz sonrasını konuşmanın gereksiz ve zamansız olduğunu; görüşmelere bir nokta konulması halinde halk olarak oturup geleceğe karar vermek gerekeceğini ve şu an bu tartışmaların yapılmasının güdülen politikaya zarar verebileceğini söyledi.

Hasan Bozer, Vedat Çelik başkanlığındaki Dünya Kıbrıs Türkleri Vakfı Mütevelli Heyeti’ni kabul etti.

Vedat Çelik Kıbrıs’ta Rum saldırılarının yaşandığı 1963 olayları ve bu dönemde Kıbrıslı Türklerin içinde bulunduğu sıkıntıları BM gözüyle ele alan “Ortega Raporu” isimli kitabı Meclis Başkanı Bozer’e takdim etti.

ÇELİK

Çelik, Ortega Raporu gibi raporların görüşmelerin ilerleyen safhalarında tazminatlar konusunun gündeme gelmesi halinde Kıbrıslı Türklerin lehine olabilecek bir belge niteliğini taşıdığını söyledi.

Çelik, geçen yıl birincisi düzenlenen “Dış Türkler Kongresi”ni bu yıl 18-20 Nisan tarihlerinde yeniden düzenlemek istediklerini ve Bozer’i davet etmek istediklerini de dile getirerek, lobi hareketleri kurmak, petrol doğal gaz ve Arap Baharı gibi konuların Kıbrıslı Türkleri nasıl etkileyeceğini tartışmak, KKTC’nin yeni statüsünün ne olacağının belirlenmesi ve KKTC’ye yatırım yapacak kişilere katkı yapacak çözümlerle ekonomi üzerine de artı koymak istediklerini bildirdi.

BOZER

Meclis Başkanı Bozer de, Kıbrıs sorunu diye bir sorun var olduğu sürece bu konuların konuşulacağını ve “geçmişini bilmeyenin geleceği kuramayacağını” ifade etti.

“Ortega Raporu”nun değerli bir belge olduğunu, fakat Kıbrıslı Türkler lehine olan tüm belgeler gibi hasıraltı edildiğini ve ilerletilmediğini dile getirerek, Rumların söz konusu olduğu durumlarda bu tip belgelerin, karar, hatta yasa halini alabildiğine işaret etti.

Bazen “ ‘Kıbrıslı Türkler ayrı devlet istemiyor’ şeklinde abuk sabuk şeyler de söyleniyor” diyen Bozer, Kıbrıs sorununun yıllardan beridir 7’den 70’e herkesin sorunu olduğunu ve ancak Temmuz’a kadar sürecek süreç sonunda sonuca ulaşılmaması halinde yeni yollar aranabileceğini belirtti.

Bunun dışında Temmuz ayına kadar bir çözüm bulunabilmesi adına çaba içerisinde olduklarını kaydeden Meclis Başkanı Bozer, hep birlikte çalışarak fakat Türklerin hakkını da masada teslim etmeyerek ilerlemek gerektiğini ifade etti.

Bozer, şimdilik Temmuz sonrasını konuşmanın gereksiz ve zamansız olduğunu söyleyerek, görüşmelere bir nokta konulması halinde halk olarak oturup geleceğe karar vermek gerekeceğini ve şu an bu tartışmaların yapılmasının güdülen politikaya zarar verebileceğini söyledi.

Bozer bu yıl da “Dış Türkler Kongresi”ne katılıp, konuşulanları da dinleyip, imkanlar içinde destek vereceklerini de sözlerine ekledi.