Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde (KTTB) yer alan Tıp Bayramı kutlama törenine, Meclis Başkanı Hasan Bozer, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, Maliye Bakanı Ersin Tatar, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, sendikaların temsilcileri ve üyeler katıldı. Törende, Türkiye’den de uzman doktorlar hazır bulundu.

Saygı duruşu ile başlayan törende, Meclis Başkanı Bozer, Sağlık Bakanı Kaşif, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Suphi Hüdaoğlu birer konuşma yaptı.

Törende, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Hüseyin Bıçak, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Erol Uçaner, Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Kandemir Berova’nın yanısıra, Türkiye’den Türk Tabipleri Birliği adına katılan Prof. Dr. Mehmet Zincir ile Prof. Dr. Osman Altuğ da birer konuşma yaptı ve sağlık alanında yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

BOZER

Meclis Başkanı Hasan Bozer törende yaptığı konuşmada, sağlıktan gelen biri olarak, sektörde yapılması gereken herşeyin bilindiğini, yeteri kadar tartışıldığını, bu çerçevede artık sağlığa gerekli olan yatırımın yapılması gerektiğini söyledi.

Bu konuda herkese görev düştüğünü vurgulayan Bozer, sağlığın insan hayatında önemli bir yer tuttuğunu, bu kapsamda da hekimliğin insan sağlığında en önemli yere sahip olduğunu vurguladı.

Bozer, sağlıkta hiç vakit kaybetmeden sorunların giderilmesi gerektiğini, bunun için herkese görevler düştüğünü belirterek, bu çerçevede yasaların da günümüz koşullarına göre ayarlanması gerektiğini kaydetti. 
Bozer, tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı’nı kutladı.

KAŞİF

Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif de, Tıp Bayramı’nın coşkuyla kutlanmasını beklediğini ancak ilginin az olduğunu ifade ederek, tüm sağlık camiasının bayramını kutladı.

Kaşif, sağlık alanı için söylenebilecek çok şeyin olduğunu, eski nesil hekimlerin daha önce ne şartlarda sağlık hizmeti verildiğini iyi anımsadığını ifade ederek, bugün gelinen noktanın iyi bir yer olduğunu, hekimlerin de kendilerini geliştirdiğini kaydetti.

Sağlıkta yine de sistemin bozuk olduğunu, eksikliklerin bulunduğunu ifade eden Kaşif, bütün uğraşlarının sağlığı sağlam temellere oturtmak olduğunu vurguladı.

Kaşif, Özel Hastaneler Yasası’nın, Meclis’te komitede olduğunu, diğer yasa tasarılarının da üzerinde çalışıldığını ifade ederek, bir yerlere varacaklarını ancak bunun hep birlikte olacağını kaydetti. 
Sağlık sektöründeki sivil toplum örgütleri ile sürekli görüştüklerini de ifade eden Kaşif, bugün etkinliğin sonuna kadar kalamayacağını, ancak müdürlerinin etkinlikteki tüm talepleri dinleyeceğini ve kendisine bilgi vereceğini kaydetti.

Sağlık Bakanı olarak tüm eleştirileri aldığını ve önemsediğini ifade eden Kaşif, kendisinden sonra da Sağlık Bakanlığı’na bir doktorun atanmasını istedi.

HÜDAOĞLU

Tabipler Odası Başkanı Suphi Hüdaoğlu da, sağlık sektöründe yaşanan sıkıntılara işaret ederek, bu sorunların giderilmesi için işbirliğine her zaman hazır olduklarını vurguladı.

Hüdaoğlu, ülkede yaşanan sıkıntılar ile sağlık alanında ve hastanelerde yaşanan sıkıntıların vatandaşları etkilediğini, sağlık alanının çağdaş bir seviyeye çıkarılması ve devletin sağlık hizmetlerini ücretsiz  vermeye devam etmesi gerektiğini ifade ederek, sağlık hizmetlerinin ücretli olmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Bütçede sağlığa ayrılan paranın yetersiz olduğunu da ifade eden Hüdaoğlu, ayrıca bu paranın da akılcı bir şekilde kullanılmadığını savundu. 
Koruyucu hekimlik, halk sağlığı ve çevrenin korunması ile ilgili çalışmaların da yetersiz olduğunu savunan Hüdaoğlu, devlet laboratuarının özerkleştirilmesini ve ağaçlandırmaya daha çok önem verilmesini istedi. 
Konuşmaların ardından birliğin verdiği Basın, çevre ve şeref üyeleri ödülleri sahiplerine sunuldu.

Bu çerçevede Basın Ödülleri; Perihan Aziz, Ali Cansu, Haluk Doğandor, Bilge Nevzat ve  Ertan Birinci, Çevre Ödülleri; Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara, Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçları Koruma Birliği Osman Kaş ve Erson Hoca’nın Organik Çiftliği-Nursel Ekici, Şeref Üyeleri  Dr. Kandemir  Özdemir , Dr. Derviş Alp Gazitepe, Dr. Hasan Hüseyin Sönmeztürk’e verildi.

Törende, 50. hizmet yılını dolduran Dt. Akay Kayımbaşıoğlu, 25. hizmet yılını dolduran Dr. Bülent Haydar, Dt. Feryal Aspava, Dr. Güneş Eralp, Dr. Hakan Dinçyürek, Dt. Halil Bakkaloğlu, Dr. Halil İbrahim Tekin, Dt. Nurcan Salınay, Dr. Selçuk Çağsın, Dr. Süleyman Deniz Atakan, Dr. Süleyman Uluçay, Dr. Yonca Morris’e plaketleri verildi.

Bu arada, bu akşam, etkinlikler çerçevesinde saat 20.00’de Genç Tv’de “Ekonomi Politikaları” konulu bir program düzenlenecek.