Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemede yargılanan Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç'in duruşmasında Independent Gazetesinin Bosnasavaşındaki (1992-1995) eski muhabiri Robert Block tanıklık yaptı.

Block, Lahey'deki mahkemede, savaş muhabiri olarak görev yaptığını, 1995 yılında Srebrenitsa'daki Boşnaklara yönelik gerçekleştirilen toplu katliamlarla ilgili bilgileri, Bosna'dan Sırbistan'a giden Sırplardan aldığını ifade etti.

KARACİÇ'İN EMRİYLE KALDIRILAN FİLM

Srebrenitsa'nın Sırpların eline geçmesinin ardından Belgrad'daki ''Studio B'' adlı televizyonun merkezinde Zoran Petroviç adlı bir gazeteci tarafından çekilmiş kısa bir film seyrettiğini de ifade eden Block, Srebrenitsa'da bir yerde 20'şer kişinin cesetlerini bir arada gösteren filmin daha sonra Radovan Karaciç'in emriyle ''kaldırıldığını'' öğrendiğini kaydetti.

Bosna'da bulunduğu sürece kendisine şoförlük yapan bir kişi tarafından Boşnaklara yönelik gerçekleştirilen toplu katliamlarla ilgili bilgiler aldığını da söyleyen Block, mahkemede şu bilgileri verdi:

"BOŞNAKLAR STADYUM, DEPO VE OKULLARDA ÖLDÜRÜLÜYORDU"

"Bir Sırp subayın eşinden, Drina Nehri'nin kenarında Boşnakların toplu olarak idam edildiğini öğrendim. Kendisi bana, erkeklerin, stadyum, depo ve okullara kapatıldığı ve burada öldürüldüğünü anlattı. Yaklaşık 4 bin kişinin öldürülmesinden bahsetti ve bütün bunların bir intikam olduğunu, ancak kendisinin buna karşı olduğunu söyledi."

1995 ile 2008 yılları arasında firarda bulunan Radovan Karaciç, 21 Temmuz 2008 tarihinde, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yakalanmış, 30 Temmuzda Lahey'deki mahkemeye sevk edilmişti.

Karaciç, Lahey'deki mahkemede, ''insanlığa karşı suç işlemek, Saraybosna'nın 44 ay boyunca kuşatma altında tutulması, Srebrenitsa soykırımı, toplama kamplarını kurmak ve diğer savaş suçları işlemekten'' tutuklu olarak yargılanıyor.